Αύριο “κληρώνει” για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα

Μέχρι αύριο, Δευτέρα, οι φορείς και τα κόμματα μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά τα σχόλια και τις προτάσεις τους για το πολυνομοσχέδιο με όλα τα προαπαιτούμενα μέτρα για να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή και να προχωρήσει το ταχύτερο η ψήφισή του ώστε να απελευθερώσει τις δόσεις της πρώτης αξιολόγησης.

Τα ενημερωτικά σημειώματα συγκεντρώνονται από τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Μιχάλη Καλογήρου, ώστε μέσα στα επόμενα 24ωρα να λάβει το νομοσχέδιο την τελική του μορφή, η οποία δεν θα εξαντλείται σε ένα και μόνο άρθρο.

Κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι «πρόθεση της κυβέρνησης είναι, τηρουμένων των προθεσμιών, να μην επαναληφθούν οι ασφυκτικές προθεσμίες που ακολουθήθηκαν στο παρελθόν κατά τη συζήτηση και ψήφιση προηγουμένων νομοθετημάτων». Στην κατεύθυνση αυτή κινήθηκε τα προηγούμενα 24ωρα και η Βουλή, η οποία με ταχύτατες διαδικασίες προχώρησε στη συγκρότηση των διαρκών κοινοβουλευτικών επιτροπών. Στόχος είναι οι επιτροπές να εκλέξουν προεδρεία στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, προκειμένου να αναλάβουν έργο.

«Δεν είναι στις προθέσεις μας το ένα άρθρο», δήλωσε χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη κλείνοντας τα σενάρια που ήθελαν το πρώτο νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τα προαπαιτούμενα να φτάνει στη Βουλή με μια τέτοια μορφή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η αρχική προθεσμία για την ψήφιση του νομοσχεδίου είναι η 15η Οκτωβρίου, δεν αποκλείουν ωστόσο απώτατο χρονικό όριο να είναι τελικά η 17η του μηνός.

Το νομοσχέδιο προβλέπει την αύξηση της φορολογίας των ενοικίων, καθώς και την εφαρμογή όλων των ασφαλιστικών διατάξεων που περιορίζουν τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και θέτουν σε εφαρμογή τα γενικά όρια ηλικίας.

Στα φορολογικά μέτρα καθορίζεται ρήτρα ότι η ρύθμιση των οφειλών θα γίνεται ανάλογα με την περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη και όχι υποχρεωτικά σε 100 δόσεις. Με άλλη διάταξη αυξάνονται τα πρόστιμα για την μη απόδοση των παρακρατούμενων φόρων (ΦΜΥ και ΦΠΑ) ενώ προβλέπονται περισσότερο αυστηρές ποινικές κυρώσεις για τους οφειλέτες. Ειδικό άρθρο υπάρχει για την διαχείριση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η οποία μπαίνει ψηλά στη λίστα των αποκρατικοποιήσεων.

Το νομοσχέδιο υπογράφουν οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Χουλιαράκης και Τρύφων Αλεξιάδης. Οι πληροφορίες θέλουν ότι οι διατάξεις με τις οποίες υλοποιούνται όλα τα προαπαιτούμενα της πρώτης δέσμης του μνημονίου έχουν τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών.

Στο μεταξύ ετοιμάζουν τις αποσκευές τους για να επιστρέψουν στην Αθήνα στις 22 – 24 Οκτωβρίου, σύμφωνα με πληροφορίες οι εκπρόσωποι των δανειστών Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ), Νίκολα Τζιαμαρόλι (ESΜ) και Ντέλια Βελκουλέσκου από το ΔΝΤ, το γνωστό κουαρτέτο, θα μείνουν ως τις 10 Νοεμβρίου στη χώρα μας και θα ανακρίνουν την κυβέρνηση για τις λίστες με τα προαπαιτούμενα και τις μεταρρυθμίσεις σε Ασφαλιστικό, Εργασιακό και Φορολογία Εισοδήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η άφιξη του κουαρτέτου επί ελληνικού εδάφους, «κλείδωσε» στη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης που είχαν στη Λίμα του Περού ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν.

 

Δείτε επίσης

Bαρεμένος: Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να υλοποιήσουμε τα προαπαιτούμενα

Αντιδράσεις για την επίθεση της τρόικα στα ελληνικά φάρμακα

Πικετί: Το πρόγραμμα θα πετύχει μόνο με κούρεμα του χρέους

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ