Ρήγμα στην ευρωζώνη για το ελληνικό χρέος προκαλεί ο Ντράγκι

Ρήγμα και στην ευρωζώνη για το ελληνικό χρέος προκαλεί ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι καθώς συντάσσεται στη γραμμή του ΔΝΤ και ζητά να υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ σε συνέντευξη στην «Καθημερινή της Κυριακής», μιλά βέβαια για την ανάγκη η Ελλάδα να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα προαπαιτούμενα, για το τρίτο μνημόνιο, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά και για μια σειρά από άλλα κρίσιμα θέματα.

Σε ότι αφορά το «καυτό» θέμα του ελληνικού χρέους, επισημαίνει ότι «έχουμε εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την τρέχουσα βιωσιμότητά του» και προσθέτει πως «θα πρέπει να υπάρξει ένα στοιχείο ελάφρυνσης του χρέους». Αλλά όπως λέει αυτή η ελάφρυνση δεν θα είναι αξιόπιστη εάν δεν υπάρξει εφαρμογή του προγράμματος.

«Είναι καίριας σημασίας η κυβέρνηση καθώς και ο λαός να ταυτιστεί με τους στόχους του προγράμματος, δηλαδή την επαναφορά της ανάπτυξης, της δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης στην ελληνική οικονομία», τονίζει ο κ. Ντράγκι.

Προειδοποιεί επίσης ότι η χώρα θα επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης μόνο εφόσον εφαρμόσει όλες τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί και βρίσκει την ευκαιρία να στείλει ένα προσωπικό μήνυμα «ελπίδας και αποφασιστικότητας», όπως λέει, προς τον ελληνικό λαό: «Μην αφήσετε να σας κυριεύσει ξανά η απόγνωση», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αποκλείει «κούρεμα» καταθέσεων

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, ερωτηθείς εάν τίθεται ακόμη θέμα διάσωσης με ιδία μέσα (bail-in) για τους καταθέτες, ξεκαθαρίζει ότι η ΕΚΤ επιμένει ότι η διάσωση με ίδια μέσα (κούρεμα των καταθέσεων) θα θα πρέπει να αποκλειστεί, καθώς έκρινε ότι ένα τέτοιο μέτρο θα ήταν αντιπαραγωγικό για την ελληνική οικονομία. «Θα είχε πολύ αρνητικό αντίκτυπο στον ιδιωτικό τομέα», τονίζει και επισημαίνει ότι το Eurogroup αποδέχτηκε την άποψη της ΕΚΤ. Και συμπληρώνει στην “Καθημερινή της Κυριακής”: «Είναι απαραίτητο οι ελληνικές αρχές να επισπεύσουν την εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, ούτως ώστε η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης να μπορέσει να ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος έτους. Η ολοκλήρωσή της θα είναι ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των καταθετών και των αγορών στις ελληνικές τράπεζες».

Αναφορικά με τη σημαντική πρόκληση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, καθιστά σαφές πως τα απαιτούμενα ποσά θα απελευθερωθούν μόνο μετά την πρώτη αξιολόγηση, σε ότι αφορά στο χρηματοπιστωτικό τους κομμάτι.

Λαγκάρντ για χρέος

Στο μεταξύ στα μαχαίρια βρίσκεται η Λαγκάρνt και ο Τόμσεν του ΔΝΤ με τον Ντάσλμπλουμ του Eurogroup. Αναφορικά με την πρόταση Ντάισελμπλουμ για την επιβολή ορίου στα κόστη εξυπηρέτησης χρέους στο 15% του ΑΕΠ ετησίως, η κ. Λαγκάρντ τόνισε ότι πρόκειται για «ένα από πολλά εργαλεία», αλλά η ανάλυση της βιωσιμότητας χρέους είναι πολύ πιο πολύπλοκη, δεν πρόκειται να λάβει χώρα επέμβαση βάσει μόνο αυτού. «Δεν είναι καθόλου το μόνο εργαλείο που θα εξετάζαμε, σίγουρα όχι» είπε χαρακτηριστικά.

H επικεφαλής του ΔΝΤ επανέλαβε ότι οι θέσεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα δεν έχουν αλλάξει και ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο να εμπλακεί στο ελληνικό πρόγραμμα, υπό τον όρο ότι θα υπάρχουν δύο προϋποθέσεις:

Το ένα οι ισχυρές και σε βάθος μεταρρυθμίσεις, περιλαμβανομένων ζητημάτων όπως το ασφαλιστικό, η τραπεζική διακυβέρνηση και οι δομικές μεταρρυθμίσεις, που θεωρούνται απαραίτητες.

ESM: Παράθυρο για λύση στο χρέος

Ανοιχτό το ενδεχόμενο ο ESM να δανειστεί με 30ετές ομόλογο, ώστε στη συνέχεια να δανείσει την Ελλάδα, αφήνει για πρώτη φορά υψηλόβαθμο στέλεχος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης.

Ο λόγος για τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή του ESM Κριστοφ Φράνκελ, ο οποίος μιλώντας στην “Boersen-Zeitung”, είπε σχετικά:

«Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε ένα 30ετές ομόλογο σε ένα μεταγενέστερο στάδιο. Αυτή τη στιγμή, η μεγαλύτερη διάρκεια δανεισμού του ESM είναι 10 χρόνια, αν και ο EFSF έχει ήδη εκδώσει ομόλογα 30ετίας. Δεν υπήρχε ανάγκη να δανειστούμε για πάνω από 10 χρόνια στο ισπανικό και το κυπριακό πρόγραμμα. Όμως για την Ελλάδα θα χρειαστούμε μεγαλύτερες λήξεις».

 

Δείτε επίσης

Λαγκάρντ κατά Ντάισελμπλουμ για το ελληνικό χρέος

Πώς οι ευρω-δανειστές μεταθέτουν το πρόβλημα του χρέους στο μέλλον

Νέα κόντρα Ευρωζώνης – ΔΝΤ για το χρέος της Ελλάδας

Στα… μαχαίρια Ντάισελμπλουμ – Τόμσεν για το ελληνικό χρέος

DW: Ποιος θα ελέγχει τους ελεγκτές του κουαρτέτου

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ