Βόμβα Ντάισελμπλουμ για το χρέος: Λύση αλλά σε βάθος 15ετίας

Στο 15% του ΑΕΠ ετησίως οριοθετούν την εξυπηρέτηση του χρέους της Ελλάδας οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης, που είναι οι μεγαλύτεροι πιστωτές της Ελλάδας, στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης για την ελάφρυνση χρέους με την Αθήνα, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ωστόσο υπάρχουν διλήμματα και ασάφειες στις συζητήσεις για το αν η ελάφρυνση αυτή θα πρέπει να είναι εμπροσθοβαρής, αν θα πρέπει να γίνει σταδιακά με την τήρηση ορισμένων όρων, ή αν θα πρέπει να εφαρμοστεί με συνδυασμό των δυο αυτών επιλογών, θα ξεκινήσουν αργότερα φέτος αφού περάσει επιτυχώς η Ελλάδα την πρώτη αξιολόγηση.

«Υπάρξει μια ευρεία κατανόηση για την μέθοδο που θα πρέπει να επιλέξουμε, να δούμε δηλαδή της ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες για το κρατικό χρέος», σημείωσε. «Δεύτερον, φαίνεται να υπάρχει μια ευρεία κατανόηση πως ένα καλό πρότυπο θα ήταν να υπάρχει όριο κατά μέγιστο στο 15% του ΑΕΠ. Και τρίτον, εργαζόμαστε πάνω σε αυτό με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό, θα πρέπει να υπάρχει μια κοινή κατανόηση των σεναρίων: ποιες είναι οι ρεαλιστικές προσδοκίες σε ένα κανονικό σενάριο; Ή σε ένα δυσμενές σενάριο σε όρους ανάπτυξης και πληθωρισμού κλπ;».

Ο Ντάισελμπλουμ σημείωσε πως μια εξ ολοκλήρου εμπροσθοβαρής συμφωνία ελάφρυνσης χρέους ίσως να μην είναι η καλύτερη λύση.

«Θα δούμε αν υπάρχουν χρηματοδοτικά ανώτατα σημεία τα επόμενα 30 χρόνια», δήλωσε. «Η ανάλυση του ESM έχει δείξει πως οι πρώτες χρηματοδοτικές δυσκολίες ίσως προκύψουν σε 15 χρόνια. Αν αυτό ισχύει, θα ήταν περίεργο να προσπαθήσουμε από τώρα να τις περιορίσουμε –είναι πολύ μακριά», συμπλήρωσε.

«Όμως θα δούμε –εξαρτάται από τα σενάρια πάνω στα οποία εργαζόμαστε με το ΔΝΤ», τόνισε.

Κατά τον ίδιο, «αυτό που αντιλαμβάνομαι είναι πως το ΔΝΤ πάντα δουλεύει με το στάνταρντ του 15%, αν όμως πουν πως είναι πολύ υψηλό για την Ελλάδα, τότε αυτό είναι ένα θέμα που θα πρέπει να συζητήσουμε μαζί τους».

Δείτε επίσης

Λαγκάρντ: Το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο

Μοσκοβισί: Είναι νωρίς να ξεκινήσει ο διάλογος για την ελάφρυνση του χρέους

Μπλανσάρ: “Βουτιά” της κινεζικής οικονομίας θα προκαλούσε παγκόσμια κρίση

Επεισοδιακή αντιπαράθεση Σόιμπλε με φοιτητές στο Παρίσι για την ελληνική κρίση

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ