“Καμπανάκι” του ΔΝΤ: Η ελληνική κρίση μπορεί να μεταδοθεί στην ευρωζώνη

Μία αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης θα μπορούσε να μεταδοθεί σε ολόκληρη την ευρωζώνη, κλονίζοντας την εμπιστοσύνη στη βιωσιμότητά της, εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην έκθεσή του για την παγκόσμια χρηματοοικονομική σταθερότητα (Global Financial Stability Report), που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Όπως διαπιστώνει το ΔΝΤ, η μόλυνση των χρηματοπιστωτικών αγορών της ζώνης του ευρώ από τις πρόσφατες δυσκολίες στην Ελλάδα ήταν αρκετά περιορισμένη.

Προειδοποιεί, ωστόσο ότι σε περίπτωση που οι κίνδυνοι αναζωπυρωθούν, θα μπορούσε να υπάρξει έμμεση διάχυση της κρίσης, μέσω της κατάρρευσης της επενδυτικής εμπιστοσύνης.

Κατά το ΔΝΤ, ο πλέον άμεσος αντίκτυπος θα ήταν η διεύρυνση των spreads των κρατικών ομολόγων άλλων χωρών της ζώνης του ευρώ, αν και, όπως αναφέρει, πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, θα περιόριζαν ενδεχομένως τις υπερβολικές πιέσεις.

Το ΔΝΤ αναγνωρίζει, πάντως ότι η άμεση οικονομική έκθεση των ξένων τραπεζών και χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων στην Ελλάδα έχει μειωθεί σημαντικά από το 2010 και έχει πλέον έχει μετατοπιστεί στον επίσημο τομέα της ευρωζώνης που κατέχει σήμερα περίπου, το μεγαλύτερο μέρος του Δημοσίου Χρέους της Ελλάδος και, συγκεκριμένα, περίπου 260 δισ. ευρώ, εκ των οποίων ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) διαθέτει περίπου τα μισά.

Το ΔΝΤ αναγνωρίζει ότι η κρίση στην Ελλάδα αποτέλεσε την αφορμή για την ενίσχυση της συλλογικής δέσμευσης στην ΟΝΕ, καθώς και της αρχιτεκτονικής της ευρωζώνης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης

Ολάντ: Οι διαπραγματεύσεις να επικεντρωθούν στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Φωτίου: Δεν θα αφήσουμε τα θύματα της ανθρωπιστικής κρίσης αβοήθητα – ΒΙΝΤΕΟ

Ο εκπρόσωπος του Γερμανού ΥΠΕΞ ψηφίζει… Ελλάδα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ