Έτοιμα 20 δισ. της ΕΕ για την Ελλάδα – Άμεσα 2 δισ. με μοχλό το ΕΣΠΑ – ΒΙΝΤΕΟ

Περισσότερα από 20 δισ. ευρώ «είναι έτοιμα να εισρεύσουν στην πραγματική οικονομία» της Ελλάδας, δήλωσε η επίτροπος αρμόδια για την Περιφερειακή Πολιτική Κορίνα Κρέτσου, μετά τη συνάντηση που είχε το πρωί της Τρίτης με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Οι δύο πλευρές επαναβεβαίωσαν τη δυνατότητα εκταμίευσης από τη χώρα μας 824 εκατ. ευρώ έως το τέλος Οκτώβρη, αξιοποιώντας εμπροσθοβαρώς το ΕΣΠΑ 2014-2020, αλλά και υπολειπόμενα κονδύλια από το ΕΣΠΑ 2007-2013. Η ρύθμιση αυτή, η οποία αναμένεται να εγκριθεί σήμερα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είναι το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης της Κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Για τη νέα προγραμματική περίοδο του νέου ΕΣΠΑ, η χώρα έχει ένα σύνολο ευρωπαϊκών πόρων ύψους 20 δισ. ευρώ και μαζί με την εθνική συμμετοχή θα αγγίξουν τα 26 δισ. ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις υπηρεσιακών παραγόντων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν, εξερχόμενη από το Μέγαρο Μαξίμου η ρουμάνα επίτροπος τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα «συνεργαστεί στενά» με την Αθήνα ώστε να αξιοποιηθούν στο μέγιστο βαθμό τα κοινοτικά κονδύλια.

Δήλωσε ότι μόλις ανακοινωθούν τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα απελευθερωθούν άμεσα 2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα διευκολύνοντας χρηματοδότηση έργων με 100% χρηματοδότηση.

«Για την κυβέρνησή μας, τα κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αντιστάθμισμα στην ύφεση και μοχλός για την άμβλυνση των ανισοτήτων, την απασχόληση και την ανάπτυξη. Γι’ αυτό, τα αξιοποιούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, έτσι ώστε να μην σπαταληθούν και να μην αποδυναμωθεί η αναπτυξιακή ροπή τους. Ήδη, μέσα σε δύο μήνες, τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο του 2015, κατευθύναμε όλους τους διαθέσιμους εθνικούς πόρους στην αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, αυξάνοντας τις δαπάνες κατά 1 δισ. ευρώ σε έργα που μέχρι τότε είχαν βαλτώσει».

Αυτό επεσήμανε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνάντηση που είχε σήμερα με την αρμόδια Επίτροπο για την Περιφερειακή Πολιτική Κορίνα Κρέτου.

Η Κορίνα Κρέτσου επισήμανε ακόμα πως οι Βρυξέλλες «είναι έτοιμες» να βοηθήσουν τις ελληνικές Αρχές «στις προσπάθειές τους να εγκαθιδρύσουν ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο» και να εφαρμόσουν «τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις» για αυτόν το σκοπό.

Παράλληλα, η κ. Κρέτσου δήλωσε πως συζητήθηκαν οι διευκολύνσεις που σχεδιάζει η Κομισιόν για την άμεση απελευθέρωση πόρων προς την Ελλάδα τόσο για έργα που ανήκουν στην προγραμματική περίοδο 2007-13 του ΕΣΠΑ όσο και για έργα που περιλαμβάνονται στη τρέχουσα περίοδο 2014-20.

Όλα αυτά τα ποσά αποτελούν μέρος του επενδυτικού προγράμματος Γιούνκερ για τη χώρα μας, συνολικού ύψους 35 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2020.

Τέλος, επί τάπητος τέθηκε το προσφυγικό ζήτημα, με την κ. Κρέτσου να δηλώνει πως η Ε.Ε. προσφέρει σχεδόν 450 εκατομμύρια ευρώ ως χρηματοδοτική στήριξη στη χώρα μας, και «είναι έτοιμη να προσφέρει περισσότερα μέσω έκτακτης χρηματοδότησης».

Ωστόσο, προσέθεσε πως η αλληλεγγύη της Ευρώπης πρέπει να συνοδεύεται από υπευθυνότητα της Ελλάδας. Χαρακτηριστικά, είπε πως οι Βρυξέλλες περιμένουν από την Αθήνα να θέσει σε λειτουργία ένα «αποτελεσματικό σύστημα μετεγκατάστασης και ένα σύστημα επιστροφών» βελτιώνοντας παράλληλα την απορρόφηση ευρω-κονδυλίων για τη βελτίωση των υποδομών υποδοχής προσφύγων και μεταναστών.

 

Δείτε το βίντεο

 

Δείτε επίσης

Έρχεται το νέο ΕΣΠΑ με επιδότηση ανά τομέα – Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ