Αυτά είναι τα μέτρα που σχεδιάζονται για το 2016

Ύφεση, μείωση συντάξεων και μισθών, αύξηση της φορολογίας, εκτίναξη του χρέους και άνοδο της ανεργίας προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2016 που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Και αυτά αποτελούν μόνο την… αρχή, καθώς στο προσεχές διάστημα αναμένεται να εξειδικευτούν και να κοστολογηθούν περισσότερα μέτρα στο σκέλος της φορολογίας και των συντάξεων, με συνέπεια τα νέα μέτρα ύψους 4,35 δισ. ευρώ που ήδη έχουν αποφασιστεί να διευρυνθούν.

Τα μέτρα των 4,35 δισ. ευρώ έχουν ήδη ψηφιστεί στο πλαίσιο του νέου Μνημονίου (συνολικά στη διετία 2015-2016 το ποσό αυξάνεται στα 6,38 δισ. ευρώ). Ωστόσο, στο Πρόγραμμα προβλέπεται και η λήψη νέων μέτρων που θα πρέπει να περιληφθούν στο επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού του 2016 που θα είναι έτοιμο τον Νοέμβριο. Πάντως, από το υπουργείο Οικονομικών ανέφεραν χθες πως η κυβέρνηση κατέβαλε «προσπάθεια να αξιοποιηθεί ο δημοσιονομικός χώρος που εξασφαλίστηκε μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις με τους δανειστές» και ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού «αποτυπώνει τις κυβερνητικές προτεραιότητες για κοινωνική δικαιοσύνη και δημοσιονομική υπευθυνότητα».

Ωστόσο, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ενώ η ελληνική οικονομία θα βρεθεί σε ύφεση και το 2016 (1,3% από 2,3% φέτος), φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερους φόρους που προς το παρόν υπολογίζονται σε 2,5 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, το κράτος θα συνεχίσει την περιστολή των δαπανών του με έμφαση κυρίως στο ασφαλιστικό σύστημα από το οποίο προβλέπεται εξοικονόμηση 1,2 δισ. ευρώ. Ποσό, όμως, το οποίο δεν επαρκεί για να καλύψει την «τρύπα» του συστήματος που υπολογίζεται σε 1,6 δισ. ευρώ. «Κενό» που αναμένεται να καλυφθεί με τις παρεμβάσεις που θα αποφασιστούν στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού εντός του έτους.

Με τα παραπάνω δεδομένα, για φέτος προβλέπεται πρωτογενές έλλειμμα 0,24% του ΑΕΠ, ενώ με την υιοθέτηση των νέων μέτρων το 2016 το έλλειμμα θα μετατραπεί σε πλεόνασμα 0,52% του ΑΕΠ. Αμετάβλητοι έμειναν και οι στόχοι για την ύφεση φέτος και το 2016, παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών κατέβαλε προσπάθεια για αναθεώρησή τους προς το καλύτερο. Το θέμα παραπέμφθηκε για τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές που ξεκινούν τις επόμενες ημέρες.

Σε ό,τι αφορά τα βασικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, το 2016 προβλέπεται:

1. Αύξηση της ανεργίας στο 25,8% από 25,4% φέτος και 24,6% το 2014. Παράλληλα, εκτιμάται ότι η απασχόληση θα μειωθεί κατά 1% όταν φέτος κατέγραψε πτώση 1,6%.

2. Περαιτέρω μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 2,4% (1,6% φέτος) και της δημόσιας κατά 2,1% (1,2% φέτος).

3. Αύξηση των επενδύσεων κατά 4,5%, μετά από σημαντική πτώση τους φέτος κατά 16,5%.

4. Πληθωρισμό 1,1%, έναντι αποπληθωρισμού 0,7% το 2015.

5. Οι εξαγωγές θα μειωθούν κατά 1% συνεχίζοντας την φετινή πτώση (1,5%), ενώ οι εισαγωγές αναμένονται αμετάβλητες το 2016 έναντι μείωσης 3,6% το 2015.

6. Εκτόξευση του χρέους στο 192,4% του ΑΕΠ από 181,8% του ΑΕΠ φέτος, κυρίως λόγω των προβλεπόμενων δανείων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Πηγή: «Καθημερινή»

 

Δείτε επίσης:

Ο Τσίπρας για το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό – ΒΙΝΤΕΟ

Το σχέδιο που παρουσίασε ο Τσακαλώτος στο Eurogroup

Μέτρα 4,35 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2016 – Ποιοι επιβαρύνονται

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ