Κύμα περικοπών και φόρων για να καλυφθεί η τρύπα

Πληρωμές φόρων και μέτρα με τη σέσουλα έρχονται τις επόμενες ημέρες του Οκτωβρίου. Η τρύπα σχεδόν 3 δισ. ευρώ στο προσχέδιο θα χρειαστεί κάλυψη, την ώρα που ετοιμάζονται τα «ραβασάκια» του ΕΝΦΙΑ και μια σειρά περικοπές δαπανών σε επιδόματα και ασφαλιστικό μαζί με ειδοποιήσεις για επιπρόσθετους φόρους και αλλαγές σε ποινές.

Φοροκαταιγίδα ύψους 3 δισ. ευρώ περιλαμβάνει το προσχέδιο του κρατικού Προϋπολογισμού για το 2016, το οποίο θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή και θα τεθεί την ίδια ημέρα σε συζήτηση στο Eurogroup των Βρυξελλών.

Οι επιπλέον επιβαρύνσεις για τους πολίτες υπολογίζονται για την κάλυψη της «τρύπας» σε περίπου 3 δισ. ευρώ, καθώς το 2015 εκτιμάται ότι θα κλείσει τελικά με τα φορολογικά έσοδα να ανέρχονται σε περίπου 43 δισ. ευρώ, κατά 4 δισ. ευρώ λιγότερα έναντι του αρχικού στόχου.

Η προσδοκία για αυξημένα έσοδα το 2016 στηρίζεται στην πρόβλεψη ότι θα αποδώσουν τα πρόσθετα μέτρα που ελήφθησαν με τους μνημονιακούς νόμους του Ιουλίου και του Αυγούστου, καθώς και οι παρεμβάσεις που πρόκειται να γίνουν στο φορολογικό και στον ΦΠΑ.

Ταυτόχρονα, στο σχέδιο που θα υποβάλει στο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα περιλαμβάνονται περικοπές σε μισθολογικές δαπάνες, σε επιδόματα (ΕΚΑΣ, πετρέλαιο θέρμανσης), σε πληρωμές για έργα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), σε στρατιωτικά κονδύλια, ακόμη και σε μη μισθολογικά έξοδα, όπως για μετακινήσεις και υπερωρίες υπαλλήλων.

Εξοικονόμηση πόρων σχεδιάζεται, επίσης, από τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και την ενοποίηση όλων των επικουρικών ταμείων. Ωστόσο, από την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για χορήγηση πλήρους ή μειωμένης σύνταξης θα εξοικονομηθούν φέτος μόλις 3 εκατ. ευρώ και 17,2 εκατ. ευρώ για το 2016.

«Ραβασάκια» με επιπρόσθετους φόρους

Σήμερα αναμένεται η ανάρτηση 400.000 ειδοποιητηρίων για επιπρόσθετους φόρους που καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες, στο πλαίσιο των νέων φορολογικών διατάξεων που ψηφίστηκαν τον περασμένο Ιούλιο, στο TaxisNet.

Σε ανακοίνωσή της, η Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων είχε ενημερώσει τους φορολογούμενους πως «η εφαρμογή υποβολής δηλώσεων Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων δεν θα είναι διαθέσιμη από τις 02 Οκτωβρίου 2015 και ώρα 14:00 μέχρι τις 5.10.2015 την ίδια ώρα λόγω «επανεκκαθάρισης των δηλώσεων που εμπίπτουν στις διατάξεις των τελευταίων νόμων».

Από τα νέα «ραβασάκια» της εφορίας, επηρεάζονται οι αγρότες που οφείλουν να αποδώσουν τον φόρο που θα προκύψει εξαιτίας της αναδρομικής αύξησης της προκαταβολής φόρου (από το 27,5% στο 100%) και οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων με κινητήρα άνω των 2500 κυβικών, σκαφών αναψυχής αλλά και ακινήτων με πισίνα εφόσον δεν έχουν πληρώσει ήδη τον αυξημένο φόρο πολυτελούς διαβίωσης μέσω του εκκαθαριστικού τους.

Με σημαντικές περικοπές στις προσδοκώμενες συντάξεις τους απειλούνται τρεις κατηγορίες ασφαλισμένων που σχεδιάζουν στο άμεσο μέλλον να ανοίξουν την πόρτα της εξόδου από την εργασία με μειωμένη σύνταξη, αναφέρει το «Έθνος».

«Πέναλτι» για πρόωρες συντάξεις

Ποινές-φωτιά περιμένουν χιλιάδες ασφαλισμένους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα που θα θελήσουν να ανοίξουν στο άμεσο μέλλον την πόρτα της εξόδου με πρόωρη/μειωμένη σύνταξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ποινή, δηλαδή το «πέναλτι» που θα επιβάλλεται σε όσους επιλέξουν να αποχωρήσουν με μειωμένη, θα υπολογίζεται πλέον με βάση την απόσταση από το νέο όριο πλήρους σύνταξης που ισχύει από τη 19η Αυγούστου 2015.

Σύμφωνα με ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης, στην πρώτη γραμμή του πυρός βρίσκονται 120 χιλιάδες ασφαλισμένοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ευρισκόμενοι σε ηλικίες 50-62 ετών, που μπορούν σήμερα ανά πάσα στιγμή να αποχωρήσουν με μειωμένη σύνταξη.

Αλλαγές στις φορολογικές ποινές

Στη ριζική αναμόρφωση των ποινών και των προστίμων για τις παραβάσεις της φοροδιαφυγής θα προχωρήσει η κυβέρνηση.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στις αλλαγές στην αντιμετώπιση των φορολογικών παραβάσεων, το υπουργείο Οικονομικών δεσμεύτηκε να προχωρήσει στη θέσπιση νέων ποινικών νομικών διατάξεων για τη φοροδιαφυγή και την απάτη, αναφέρει η «Ναυτεμπορική» προκειμένου να τροποποιηθεί ο ειδικός ποινικός νόμος 2523/1997, με σκοπό, μεταξύ άλλων, τη διεύρυνση του ορισμού της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής σε όλους τους φόρους.

Σαρωτικές μετακινήσεις στο Δημόσιο

Με στόχο να καλύψει τα κενά και προκειμένου να γίνει καλύτερος ο προγραμματισμός προσλήψεων, το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης είναι αποφασισμένο να προχωρήσει ακόμα και σε υποχρεωτικές μετατάξεις προσωπικού σε τομείς πρώτης προτεραιότητας όπου υπάρχουν διαπιστωμένες ανάγκες. Βασικό εργαλείο του μόνιμου μηχανισμού κινητικότητας θα είναι το Ηλεκτρονικό Μητρώο Υπαλλήλων.

Σύμφωνα με την “Ημερησία”, έρχονται σαρωτικές μετακινήσεις υπαλλήλων στον δημόσιο τομέα ακόμα και με υποχρεωτικές μετατάξεις προσωπικού σε τομείς πρώτης προτεραιότητας όπου υπάρχουν διαπιστωμένες ανάγκες με τον μόνιμο μηχανισμό κινητικότητας που ετοιμάζεται να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση.

Δείτε επίσης

Επιπρόσθετοι φόροι με 400.000 ειδοποιητήρια

Τι αλλάζει στις φορολογικές ποινές

Ποιοι και πως μπορούν να βγουν στη σύνταξη πριν από τα 67

Έρχονται σκληρές ποινές και μειώσεις στις πρόωρες συντάξεις

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ