Λαγκάρντ: Η κουλτούρα των Ελλήνων να μην πληρώνουν φόρους

«Υπήρχε μία κουλτούρα, σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι της κοινωνίας, της μη συνεισφοράς με την πληρωμή φόρων» τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξή της στη Huffington Post, αναφερόμενη στην Ελλάδα, ενώ έφερε ως παράδειγμα  το καθεστώς που ισχύει για τη ναυτιλιακή βιομηχανία.

Η διευθύντρια του ΔΝΤ συγκεκριμένα ανέφερε ότι «οι συνέπειες της ύπαρξης της Ελλάδας σε μία νομισματική ένωση είναι ότι χάνει ένα εργαλείο απέναντι στην ύφεση» και πρόσθεσε:

«Δεν μπορεί να κάνει υποτίμηση, όπως άλλες χώρες εκτός μίας νομισματικής ένωσης. Κάνεις υποτίμηση, γίνεσαι πιο ανταγωνιστικός. Οπότε, σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να ανακτήσεις την παραγωγικότητά σου με δύο τρόπους: Δουλεύεις στο μοναδικό σου κόστος εργασίας, όπως έγινε στην Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιρλανδία και την Ελλάδα. Και βελτιώνεις συνολικά την οικονομία αναδιαρθρώνοντας την ώστε να είναι πιο ευέλικτη και επιρρεπής στην καινοτομία. Αυτή είναι η επιλογή που η Ελλάδα δεν έχει κάνει ακόμη. Το άλλο θέμα με την Ελλάδα, που νομίζω ότι την κάνει ιδιαίτερη περίπτωση στην ευρωζώνη, είναι πως υπάρχει μία κουλτούρα… (…) Δεν θέλω να προσβάλω ανθρώπους. Προσπαθούν να αλλάξουν αυτή την κουλτούρα. Αλλά υπήρχε μία κουλτούρα, σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο στην κοινωνία, της μη συνεισφοράς στην κοινωνία με την πληρωμή φόρων.

Υπό το Σύνταγμα, ολόκληρη η ναυτιλιακή βιομηχανία εξαιρείται από τους φόρους. Με τον καιρό, ο ορισμός του τι είναι ‘ναυτιλιακό’ σταδιακά διευρύνθηκε. Μία από τις προτάσεις στο τραπέζι είναι ο περιορισμός του ορισμού της ναυτιλιακής βιομηχανίας όπως και το να προχωρήσει στην καταβολή φόρων. Είναι λίγο περίεργο. Κάποια στιγμή, πριν από 18 μήνες, η ναυτιλιακή βιομηχανία κατέβαλε μία συνεισφορά στις φορολογικές αρχές στην Ελλάδα γιατί δεν πλήρωνε φόρους. Αυτό δεν συμβαίνει σε πολλά μέρη».

Αναφορικά με το ελληνικό χρέος η κ. Λαγκάρντ σημείωσε ότι «όλοι ξέρουν ότι η αναδιάρθρωση πρέπει να γίνει», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι γίνεται λόγος για αναδιάρθρωση και όχι για διαγραφή.

Διαβάστε επίσης:

“Άκουσα δύο Έλληνες να ευχαριστούν την Λαγκάρντ”

“Παράθυρο” της Κομισιόν για δημοσιονομική ευελιξία λόγω της προσφυγικής κρίσης

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ