O ΦΠΑ 23% φέρνει αυξήσεις σε μετρό, λεωφορεία, τραμ

Εισιτήρια δύο ταχυτήτων σχεδιάζει για τις αστικές συγκοινωνίες ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι καθημερινοί χρήστες των μέσων μαζικής μεταφοράς από τη μετάταξη των κομίστρων στο συντελεστή ΦΠΑ 23% από 13% που ισχύει σήμερα.

Ο υπουργός ανέφερε χθες ότι σχεδιάζει να μην περάσει στις κάρτες απεριορίστων διαδρομών η αύξηση του ΦΠΑ. «Μπορεί να περάσει στο εισιτήριο που το χρησιμοποιούν οι τουρίστες», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε. Ο ίδιος σημείωσε πως θα γίνει μέσα από μια πολιτική «αν μας βγει στην τεχνικοοικονομική μελέτη μέσα από τις κάρτες».

Αυτό σημαίνει ότι ο κ. Σπίρτζης σχεδιάζει -αν του βγει- να μην επιβαρυνθούν οι κάρτες απεριορίστων διαδρομών, αλλά τα εισιτήρια που πωλούνται από τα γκισέ. Υπάρχει, όμως, ένα σοβαρό ζήτημα: Από πού θα καλυφθούν τα επιπλέον έσοδα από την αύξηση του ΦΠΑ, τα οποία έχουν υπολογιστεί για τα εισιτήρια στις αστικές συγκοινωνίες; Αν δεν υπάρχει «μαγική λύση», τα ισοδύναμα θα πρέπει να καλυφθούν από τα εισιτήρια που πωλούνται από τα γκισέ. Δηλαδή, θα πρέπει η τιμή των μεμονωμένων εισιτηρίων να εκτιναχθεί στα ύψη από το 1,20 ευρώ που πωλείται σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο υπουργός, πριν από τις πρόσφατες εκλογές, είχε δηλώσει πως «το 2014 σχεδόν μειώθηκε οριζόντια και για όλους το εισιτήριο των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας και αυτό δημιούργησε ένα έλλειμμα εσόδων της τάξης των 50 εκατ. ευρώ».

Εχει σημασία να τονιστεί ότι ο κ. Σπίρτζης έχει δηλώσει πως η αύξηση της τιμής των εισιτηρίων, λόγω της αύξησης του ΦΠΑ στο 23%, δεν μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα, γιατί έχουν εκδοθεί εισιτήρια, έχουν πουληθεί σε πολίτες και για να εκδοθούν νέα απαιτούνται διαδικασίες που χρειάζονται αρκετούς μήνες.

Η διαφορά των 10 ποσοστιαίων μονάδων του ΦΠΑ, εάν εφαρμοστεί οριζόντια, η τιμή του ενιαίου εισιτηρίου υπολογίζεται να αυξηθεί στο 1,30 ευρώ από 1,20 ευρώ και του μειωμένου εισιτηρίου στο 0,65 ευρώ από 0,60 ευρώ.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Διαβάστε επίσης:

Έρχεται ο ΕΝΦΙΑ: Ανάπηροι, πολύτεκνοι και απολυμένοι χάνουν την απαλλαγή

“Καμπανάκι” από τις Βρυξέλλες για την ανακεφαλαιοποίηση

Ντάισελμπλουμ: Δεν υπάρχει καθυστέρηση στο ελληνικό πρόγραμμα

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ