Ο Ντομπρόβσκις αποκλείει ονομαστική μείωση του χρέους

Δεν τίθεται θέμα ονομαστικής διαγραφής χρέους της Ελλάδας, όμως υπάρχουν περιθώρια μείωσης στην αποπληρωμή, τονίζει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις αλλά προέχει η τήρηση των συμφωνηθέντων από την ελληνική κυβέρνηση.

Όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Ντι Πρέσε», στο θέμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, το Eurogroup άφησε «την πόρτα ανοικτή», θα πρέπει όμως πρώτα να υπάρξει μία θετική αξιολόγηση της πορείας των μεταρρυθμίσεων.

Σε σχέση με τα ριζοσπαστικά βήματα προς μείωση του βάρους του ελληνικού χρέους, που ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο ίδιος παρατηρεί ότι αυτήν τη στιγμή διεξάγονται σχετικές συνομιλίες και δεν θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη μόνο η μηχανική σχέση του χρέους με την οικονομική επίδοση, αλλά η πραγματική δυνατότητα εξυπηρέτησης του χρέους, και από αυτή την άποψη η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη θέση από ό,τι, για παράδειγμα, η Πορτογαλία ή η Ιταλία.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διευκρινίζει ότι στο ποσό των 86 δισεκατομμυρίων ευρώ του τρίτου προγράμματος για την Ελλάδα, το μερίδιο που θα αναλογούσε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα ήταν 16 δισ. ευρώ, με τη συμφωνία για τον ESM να προβλέπει, αν αυτό είναι δυνατό, τη συνεργασία με το Ταμείο.

Κατά την άποψή του, εναπόκειται στο Eurogroup να αποφασίσει εάν θα συνεχίσει με το ΔΝΤ ή χωρίς αυτό.

Δείτε επίσης

“Τον Οκτώβριο η αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα”

Λαγκάρντ: Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους αρκεί για να γίνει βιώσιμο

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ