Πυρετός προετοιμασιών για το Eurogroup της Δευτέρας

Φωτιά έχει πάρει το υπουργείο Οικονομικών ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα πρέπει να παρουσιάσει στο Eurogroup το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2016 να δώσει χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του προγράμματος και τη λίστα των προαπαιτούμενων που θα συναποφασιστεί με τους δανειστές με στόχο την υποδόση των 3 δισ. ευρώ και τον τρόπο κατανομής.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει αύριο και τηλεδιάσκεψη Euroworking Groupγια το ίδιο θέμα.

Το Eurogroup της Δευτέρας 5 Οκτωβρίου θεωρείται από το οικονομικό επιτελείο ως ο πρώτος κρίσιμος σταθμός μιας μακράς διαδρομής που αναμένεται να διαρκέσει έως το τέλος του 2015, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει η κάθοδος και των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών. Ωστόσο, άγνωστη παραμένει η ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής στην Αθήνα, καθώς οι δανειστές έχουν διαμηνύσει ότι θα πρέπει πρώτα να έχει ολοκληρωθεί το σημαντικότερο μέρος των προαπαιτούμενων δράσεων.

Η Ελλάδα θα είναι για μία ακόμη φορά  το πρώτο θέμα στην ατζέντα  της  Δευτέρας στο Eurogroup και η κυβέρνηση ευλεπιστεί να λύσει -πριν από την Δευτέρα την οριστικοποίηση των υποδόσεων που θα συνδεθούν με τα προαπαιτούμενα οι οποίες πιθανότατα να  καταβληθούν σε δύο φάσεις.

Σύμφωνα με την επίσημη ατζέντα του Eurogroup, «ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα ενημερώσει το Eurogroup σχετικά με τις προτεραιότητες πολιτικής της νέας κυβέρνησης όπως προέκυψε από τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου 2015. Το Eurogroup θα συζητήσει την τρέχουσα κατάσταση και τα επόμενα βήματα όσον αφορά στην εφαρμογή νέου  προγράμματος.

Την Τετάρτη βρέθηκε στην Αθήνα ο νέος επικεφαλής της «ομάδας δράσης» της Κομισιόν Maarten Verwey. Στόχος της συνάντησης του κ. Verwey με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, ήταν να ορίσουν τους τομείς στους οποίους η ομάδα του κ.  Verwey θα παρέχει στήριξη στην Ελληνική Κυβέρνηση.

Ο Ολλανδός επικεφαλής της Υπηρεσίας Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (όπως έχει μετονομαστεί η «ομάδα δράσης») συζήτησε με την Ελληνική πλευρά το πλαίσιο συνεργασίας για την παροχή τεχνικής βοήθειας τόσο για το επόμενο διάστημα όσο και μακροπρόθεσμα.

«Ο κ. Maarten Verwey επισκέφθηκε την Αθήνα, προκειμένου να συναντήσει μέλη της νέας κυβέρνησης και να συζητήσει τη μελλοντική συνεργασία μεταξύ της υπηρεσίας του και της Ελλάδας», αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Καρβούνης και προσθέτει, ότι οι δύο πλευρές «συζήτησαν λεπτομερέστερα τα σχέδια τεχνικής βοήθειας τα οποία χρειάζονται οι ελληνικές αρχές, ώστε να υπάρξει ομαλή υλοποίηση των διαρθρωτικών και διοικητικών μεταρρυθμίσεων που έχουν σκοπό την ενίσχυση της ανάπτυξης. Υπήρξε ουσιαστική πρόοδος».

Όσο για τις συζητήσεις για το χρέος θα γίνουν μόνο εάν προσχωρήσει η εφαρμογή των μέτων του νέου προγράμματος «διάσωσης», όπως επανέλαβε και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη στη Νέα Υόρκη.

 

Δείτε επίσης:

Στο…μενού του Eurogroup και πάλι η Ελλάδα

Ανακεφαλαιοποίηση: Κατά των ακραίων λύσεων ο Δραγασάκης

Τι κρίνεται τις επόμενες πέντε ημέρες για την οικονομία

Παράταση έως το τέλος του 2016 για απορρόφηση 800 εκατ. από το ΕΣΠΑ

Ο Ντράγκι παραπέμπει στη συμφωνία για την αναδιάρθρωση του χρέους

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ