Πού βρίσκεται η Ελλάδα στη λίστα για τον παγκόσμιο πλούτο

Η Ελλάδα είναι η φτωχότερη χώρα στη Δυτική Ευρώπη  σε χρηματοοικονομικά στοιχεία, σε καταθέσεις, ομόλογα και μετοχές, το 2014, σύμφωνα με ετήσια έρευνα για τις αλλαγές στον παγκόσμιο πλούτο.

Σύμφωνα με την έκθεση της ασφαλιστικής εταιρείας Allianz, μετά την αφαίρεση των χρεών η κατακεφαλήν αξία των χρηματοοικονομικών στοιχείων υπολογίζεται στα 11.640 ευρώ πίσω από την Πορτογαλία, όπου τα κατακεφαλήν χρηματοοικονομικά στοιχεία ανέρχονταν σε 19.256 ευρώ.

Φυσικά αυτό αφορά σε ένα μικρό σχετικά αριθμό πολιτών, αφού η πλειοψηφία έχει χάσει μεγάλο μέρος. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 26η θέση ανάμεσα στις 53 χώρες που μελετήθηκαν.

Την πρώτη θέση, τόσο στη Δυτική Ευρώπη, όσο και παγκοσμίως, καταλαμβάνει η Ελβετία, όπου σε κάθε κάτοικο αναλογεί ρευστή περιουσία αξίας 157.446 ευρώ.

Στη δεύτερη θέση παγκοσμίως έρχονται οι ΗΠΑ  (138.710 ευρώ ανά άτομο), ενώ τρίτη έρχεται η Βρετανία, με 86.233 ευρώ ρευστών περιουσιακών στοιχείων ανά άτομο.

Στο μέτωπο του κατακεφαλήν ιδιωτικού χρέους τα μηνύματα είναι διαφορετικά. Σύμφωνα με την Allianz, κάθε Έλληνας έχει το χαμηλότερο παθητικό σε ολόκληρη τη Δυτική Ευρώπη και χρωστά 11.105 ευρώ κατά μέσο όρο, με τα χρέη μάλιστα να έχουν μειωθεί κατά 0,3% σε σχέση με το 2013. Τα πρωτεία (και) στο ατομικό χρέος καταλαμβάνουν οι Ελβετοί, με τις κατά κεφαλήν οφειλές να υπολογίζονται σε 80.860 ευρώ.

Σε παγκόσμια κλίμακα, η Allianz διαπίστωσε πως ο χρηματοοικονομικός πλούτος έφτασε πέρυσι στο ιστορικό υψηλό των 135,7 τρισεκατομμυρίων ευρώ, αυξημένος κατά 7,1% σε σχέση με το 2013. Τρεις φορές το κρατικό χρέος διεθνώς. Αλλά η αύξηση του πλούτου  συνοδεύεται από την έξαρση της ανισότητας.

Όπως σημειώνει η Allianz, στις 53 χώρες που μελετήθηκαν το φτωχότερο μισό του πληθυσμού κατέχει μόνο περίπου το 5% του χρηματοοικονομικού πλούτου.

Και μπορεί η μεσαία τάξη να υπολογίζεται σε 3,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε αυτές τις 53 χώρες, όμως το 80% των 136 τρισεκατομμυρίων ευρώ ανήκει στην πλουσιότερη τάξη, που αναλογεί σε λιγότερο από το 10% του πληθυσμού.

Στο top-10 πέντε θέσεις ανήκουν σε δυτικοευρωπαϊκά κράτη με κατά κεφαλήν πλούτο πάνω από 78.000 ευρώ, ενώ αντίθετα ο μέσος όρος στην Ανατολική Ευρώπη είναι μόλις 2.720 ευρώ.

Δείτε εδώ την έκθεση

 

Δείτε επίσης

11 Έλληνες δισεκατομμυριούχοι στη λίστα του παγκόσμιου πλούτου – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ