ΓΣΕΒΕΕ: Μέτρα για την αποκατάσταση ζημιών από τις πλημμύρες

Συγκεκριμένα μέτρα ανακούφισης σε όλες τις πληγείσες περιοχές, Σκόπελος, Σκάλα Λακωνίας και Καλαμάτα από τη πρόσφατη κακοκαιρία ζητάει να ληφθούν η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) με επιστολή της προς τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο και Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη.

Οι προτάσεις της ΓΣΕΒΕΕ αφορούν στην αποκατάσταση των ζημιών στις επιχειρήσεις, σε ασφαλιστικές και φορολογικές ελαφρύνσεις και στην κοινωνική προστασία και διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

Ειδικότερα, η ΓΣΕΒΕΕ στην επιστολή της προτείνει:

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΖΗΜΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

– Δημιουργία μιας κεντρικής συντονιστικής υπηρεσίας εξυπηρέτησης έκτακτης ανάγκης για επιχειρήσεις {one stop emergency shop} για τη συγκέντρωση και αυτεπάγγελτη αναζήτηση εγγράφων και δικαιολογητικών δεδομένου ότι πολλές δημόσιες υπηρεσίες υπολειτουργούν ενώ οι επιχειρηματίες δεν διαθέτουν τον απαραίτητο χρόνο για να ασχοληθούν με όλα τα γραφειοκρατικά ζητήματα. Αυτή η υπηρεσία μπορεί να έχει μόνιμο χαρακτήρα και λειτουργεί σε έκτακτες περιστάσεις σε όλη την επικράτεια.

– Πλήρη αποζημίωση της ιδιόκτητης επαγγελματικής στέγης με βάση την αξία της και όχι το θεσμοθετημένο ελάχιστο κόστος κατασκευής. Επιδότηση ενοικίου επαγγελματικής στέγης για όλους τους επαγγελματίες που μισθώνουν ή θα αναγκαστούν να μισθώσουν (διάρκεια επιδότησης ενός έτους)

– Κάλυψη των εξόδων μετεγκατάστασης για τις επιχειρήσεις που στεγάζονταν σε ακατάλληλα κτίρια

– Αποζημίωση για τα κατεστραμμένα εμπορεύματα και τις πρώτες ύλες με βασικό κριτήριο τα τιμολόγια αγοράς. Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η εξεύρεση τιμολογίων τεκμήριο να είναι ενδεικτικές τρέχουσες τιμές.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ – ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ

– Για όσους επαγγελματίες που αποδεδειγμένα έχουν υποστεί ζημιές απαλλαγή (και όχι μόνο αναστολή) από την καταβολή εισφορών στον ΟΑΕΕ για ένα εξάμηνο και μεταφορ�� ασφαλιστικού χρόνου με πλήρες, ωστόσο, δικαίωμα στην ασφάλιση υγείας.

– Απαλλαγή από την καταβολής του τέλους επιτηδεύματος για όλους τους επιχειρηματίες της περιοχής για το τρέχον έτος.

– Απαλλαγή πληρωμής ανταποδοτικών τελών μέχρι το τέλος του έτους.

– Μείωση του συντελεστή φόρου εισοδήματος για τα οικονομικά έτη 2015 και 2016.

– Για όσους έχουν υπαχθεί στις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών, προτείνεται η μετάθεση της ρύθμισης και το πάγωμα καταβολής για 6 μήνες.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ

– Επέκταση του κοινωνικού τιμολογίου στις επιχειρήσεις για ένα χρονικό διάστημα ενός έτους

– Άμεση αποκατάσταση των υποδομών η οποία αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επανεκκίνηση της ομαλής οικονομικής και κοινωνικής ζωής.

Τέλος σημειώνεται στην επιστολή ότι: «η συγκεκριμένη εξέλιξη δημιουργεί σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας στις μικρές επιχειρήσεις, αν συνυπολογίσει κανείς το γεγονός ότι πολλές από αυτές βρίσκονται σε συνθήκες ύφεσης επί χρόνια και λειτουργούν υπό τους περιορισμούς των κεφαλαιακών ελέγχων (capital controls). Δυστυχώς, το πρόβλημα επιτείνεται από την ελλιπή προετοιμασία των τοπικών κοινοτήτων αλλά και την ένδεια πυλώνων χρηματοδότησης για τις έκτακτες καταστάσεις. Αν προσθέσουμε και το κύμα των μεταναστευτικών ροών, αντιλαμβανόμαστε τη δύσκολη κατάσταση στην οποία περιέρχεται η περιφέρεια και η νησιωτική Ελλάδα».

 

Δείτε επίσης

ΓΣΕΒΕΕ- Κινδυνεύουν με “λουκέτο” 63.000 μικρές επιχειρήσεις

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ