ΥΠΟΙΚ: “Τρύπα” 4 δισ. ευρώ στα έσοδα το 8μηνο

Εικόνα κατάρρευσης παρουσιάζει η εκτέλεση του προϋπολογισμού για το οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου, με τα έσοδα να παρουσιάζουν υστέρηση κατά 4,1 δις ευρώ και τα χρέη του δημοσίου σε ιδιώτες λόγω της εσωτερικής στάσης πληρωμών να φτάνουν τα 4,74 δις ευρώ.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2015, σημειώθηκε έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 1,1 δις. ευρώ έναντι ελλείμματος 2,8 δις. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2014 και στόχου για έλλειμμα 1.7 δις. ευρώ περίπου.

Παράλληλα, το πρωτογενές αποτέλεσμα ανήλθε σε 3,8 δις. ευρώ στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,2 δις. ευρώ.

Οι επιστροφές εσόδων έφτασαν τα 1,77 δις . ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 250 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου για επιστροφές φόρου στο οκτάμηνο ύψους 2. δις ευρώ.

Ακόμη και τα έσοδα του ΠΔΕ για το οκτάμηνο παρουσίασαν υστέρηση κατά 83 εκ ευρώ φτάνοντας τα 2,06 δις . έναντι στόχου εσόδων 2,14 δις ευρώ .

Ειδικά για τον Αύγουστο σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία Αυγούστου 2015 το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 3.893 εκατ. ευρώ μειωμένο κατά 210 εκατ. ευρώ ή 5% σε σχέση με το μηνιαίο στόχο.

Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην τεχνητή συγκράτηση δαπανών του δημοσίου και την αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών του σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, καθώς τα έσοδα συνεχίζουν να παρουσιάζουν μία μεγάλη «μαύρη τρύπα».

Τον Αύγουστο ανακόπηκε η υστέρηση των εσόδων (σημειώθηκε αύξηση 1% έναντι του στόχου του προϋπολογισμού), αλλά στο 8μηνο Ιανουαρίου- Αυγούστου η υστέρηση στα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανέρχεται σε πάνω από 4 δις. ευρώ, από τα οποία τα 1,7 δις. ευρώ αφορά την υστέρηση στα έσοδα από τη μεταφορά αποδόσεων από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων του στα χαρτοφυλάκια των κεντρικών τραπεζών του Ευρωσυστήματος (ANFAs & SMPs). Αν αφαιρεθούν αυτά, τα έσοδα σημειώνουν υστέρηση 2,3 δις. ευρώ.

Οι δαπάνες εμφανίζονται τεχνητά μειωμένες κατά 3,2 δις. ευρώ (του τακτικού προϋπολογισμού) και κατά 2,8 δις. ευρώ οι πρωτογενείς δαπάνες, ενώ μειωμένες κατά 361 εκατ. ευρώ ήταν και οι δαπάνες για εξοπλισμούς. 

Καθίζηση, λόγω των προβλημάτων ρευστότητας, σημειώνουν και οι δαπάνες για τις δημόσιες επενδύσεις, οι οποίες σημειώνουν υστέρηση 1,5 δις. ευρώ έναντι του στόχου.

Διαβάστε τα πλήρη στοιχεία του Προϋπολογισμού στο enikonomia.gr.

Διαβάστε επίσης.

ΕΣΕΕ: Ανεξήγητη η καταχώρηση στοιχείων επιταγών στον Τειρεσία εν μέσω capital controls

Άντλησε 1,3 δισ. ευρώ το δημόσιο

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ