Ο Ρος στο Bloomberg: Αυστηρή η ΕΚΤ με τις ελληνικές τράπεζες

Σκεπτικός για τις υποθέσεις στα μοντέλα των stress test των ελληνικών τραπεζών είναι ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Γούιλμπορ Ρος σημειώνοντας ότι η τρέχουσα αξιολόγηση των κεφαλαιακών αναγκών από την ΕΚΤ μπορεί να οδηγήσει σε περιττή επιβάρυνση των Ευρωπαίων φορολογούμενων.

Μιλώντας στο Bloomberg είπε ότι «το πραγματικό ζήτημα είναι η πραγματική πιθανότητα το βασικό σενάριο που χρησιμοποιείται να είναι υπερβολικά απαισιόδοξο και επομένως η δυσμενής υπόθεση να είναι τελείως υπερβολική».

Το τελευταίο πακέτο βοήθειας προβλέπει έως 25 δισ. ευρώ για τις τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες, αναφέρει το πρακτορείο.

Οι δανειστές της Ελλάδας (ΕΚΤ, ΔΝΤ, η ΕΕ και ο ΕSM) θα πρέπει να δεσμεύσουν άνευ όρων τα 25 δισ. ευρώ για περίοδο τριών ετών και “να αφήσουν την ΕΚΤ να τα διοχετεύσει στις τράπεζες, εάν και όταν, διαπιστώσει ότι μια τράπεζα χρειάζεται κεφάλαια”, δήλωσε ο Ρος.

Οι επίσημες προβλέψεις που χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών θα μπορούσαν να αποδειχθούν πολύ αρνητικές δεδομένου μάλιστα του γεγονότος ότι η ελληνική οικονομία συνεχίζει να εκπλήσσει, δήλωσε ο Ρος.

Οι ελληνικές τράπεζες τα πάνε “πολύ καλά” και συνεχίζουν να έχουν πολύ καλά κέρδη προ προβλέψεων με “αξιοπρεπή” επιστροφή επί των περιουσιακών στοιχείων το α΄ τρίμηνο, δήλωσε. Επιπλέον, ο νικητής των εκλογών “θα είναι μια πιο κεντρώα και πιο σταθερή κυβέρνηση απ’ ό,τι προηγουμένως, κάτι που είναι σημαντικό καθώς ήταν η προηγούμενη κυβέρνηση που δημιούργησε το πρόβλημα ρευστότητας για τις τράπεζες”, επισήμανε.

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής προειδοποίησε ότι υπάρχει μια χούφτα διεθνών επενδυτών που είναι πρόθυμοι να τοποθετήσουν τα χρήματα τους στην Ελλάδα, ακόμα και κάτω από φαινομενικά καλύτερες συνθήκες. Ωστόσο εάν αυτοί οι επενδυτές νιώσουν ότι “τους μεταχειρίζονται άδικα από μια απερίσκεπτη βιασύνη για αποφάσεις και σε αυτό το πλαίσιο υποχωρήσει το ποσοστό συμμετοχής τους  άσκοπα, δεν θα επιστρέψουν”, δήλωσε.

Ο Ρος αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα προηγούμενα στην Ιρλανδία, την Κύπρο και την Ισπανία, όπου είχαν αποτυπωθεί υπερβολικές κεφαλαιακές ανάγκες. Το 2013, το 1 δισ. ευρώ από τα συνολικά 2,5 δισ. ευρώ που προορίζονταν για τις τράπεζες της Κύπρου δεν χρησιμοποιήθηκε, ούτε και τα 10,9 δισ. ευρώ που είχαν μπει στην άκρη για την προηγούμενη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών το 2014, όπως δήλωσε.

 

Δείτε επίσης

Νέα μείωση της εξάρτησης των ελληνικών τραπεζών από τον ELA τον Αύγουστο

Κι άλλες “ενέσεις” ετοιμάζει ο Ντράγκι σε ρηχή ευρω-ανάκαμψη

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ