Κι άλλες “ενέσεις” ετοιμάζει ο Ντράγκι σε ρηχή ευρω-ανάκαμψη

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι καθησυχάζει και δηλώνει πρόθυμος να ενισχύσει το πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας εάν χρειαστεί καθώς όλο και περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι η ανάκαμψη της ευρωζώνης θα είναι πολύ ρηχή για να καταφέρει να διατηρηθεί.

«Το QE (η ποσοτική χαλάρωση) κινδυνεύει να εξελιχθεί σε κάτι το ημιμόνιμο»”, λέει ο Γ. Σάνα, διαχειριστής χαρτοφυλακίων στην Banca Monte dei Paschi di Siena στο Μιλάνο. «Αν και είναι απόλυτα αληθές ότι η Ευρωζώνη περνά μία φάση αξιοπρεπούς, ίσως πάνω απ’ τις δυνατότητες της, ανάπτυξη, οι πιθανότητες λένε ότι τίποτα απ’ αυτό που βλέπουμε δεν μπορεί να αυτοδιατηρηθεί και στο τέλος η Ευρωζώνη θα καταλήξει σε ένα περιβάλλον χαμηλής ανάπτυξης με τον πληθωρισμό πολύ επικίνδυνα κοντά στο μηδέν».

Πάνω από τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση του Bloomberg προβλέπουν ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ θα διευρύνει ή παρατείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 1,14 τρισ ευρώ και σχεδόν όλοι αυτοί λένε ότι θα το κάνει εντός 9μήνου. Αν και ένα αυξανόμενος αριθμός ερωτηθέντων βλέπει βελτίωση της οικονομίας για την ώρα, θεωρούν ότι η ανάκαμψη δεν θα διαρκέσει πολύ.

Στην έρευνα το 68% από τους 41 οικονομολόγους που συμμετείχαν, είπαν ότι η ΕΚΤ θα εντείνει το πρόγραμμα QE. Εξ αυτών που παρείχαν χρονοδιάγραμμα, το 65% εκτιμά ότι η σχετική ανακοίνωση θα γίνει μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβριο και το 87% βλέπει η δέσμευση για περισσότερες παρεμβάσεις να γίνεται τον ερχόμενο Μάρτιο.

Περίπου τα τέσσερα πέμπτα των ερωτηθέντων που περιμένει μεγαλύτερο πρόγραμμα QE εκτιμά ότι θα παραταθεί και ο χρόνος διάρκειας του, πέρα απ’ το Σεπτέμβριο του 2016.

Ήδη το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΕΚΤ έχει δείξει την ανησυχία του ότι μία επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου θα περιορίσει τις εξαγωγές, έναν πυλώνα της οικονομικής ανάκαμψης της περιοχής, πριν η εσωτερική ζήτηση εξελιχθεί ισχυρή αρκετά ώστε να ισορροπήσει τις απώλειες. Μάλιστα η Κεντρική Τράπεζα αυτό το μήνα υποβάθμισε τις προβλέψεις της τόσο για την ανάπτυξη όσο και για τον πληθωρισμό ως το 2017 ενώ ο Ντράγκι είπε στους δημοσιογράφους ότι το QE είναι ευέλικτο στο μέγεθος, τη διάρκεια και τη σύνθεση.

 

Δείτε επίσης:

Για “μεταρρυθμιστική κόπωση” προειδοποιεί ο Έτινγκερ

FT: Το φαινόμενο της “πεταλούδας” και η Ελλάδα

Βαρουφάκης: Ο Τσίπρας θα έχει τη μοίρα των πρωθυπουργών της τρόικας

Νίκη Τζέρεμι Κόρμπιν- Αριστερή στροφή στην ηγεσία των Εργατικών στη Βρετανία

Για “μεταρρυθμιστική κόπωση” προειδοποιεί ο Έτινγκερ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ