“Η αύξηση των φόρων είναι απλώς δηλητήριο”

Στην Φαίη Καραβίτη

Μια φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση με σαφή μεταρρυθμιστική βούληση θεωρεί ως το καλύτερο σενάριο για την επόμενη ημέρα των εκλογών ο Αλέξανδρος Κρητικός, ένας από τους οικονομολόγους με τη μεγαλύτερη επιρροή στη Γερμανία, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της FAZ. Κάνει λόγο για οκτώ χαμένους μήνες και προειδοποιεί ότι η απειλή του Grexit θα επιστρέψει αν η Αθήνα δεν υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της.

Ποιο θα ήταν το καλύτερο και ποιο το χειρότερο σενάριο για την επόμενη μέρα των εκλογών;

Το καλύτερο θα ήταν μια φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση, με πρωθυπουργό που θα έχει όραμα για το πού θα βρίσκεται η Ελλάδα σε δέκα χρόνια. Επιπλέον, μια κυβέρνηση που δεν θα απαρτίζεται μόνο από επαγγελματίες πολιτικούς, αλλά και από τεχνοκράτες με βούληση όχι μόνο να εξαγγέλλουν, αλλά να υλοποιούν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις – και όχι μόνο αυτές που προβλέπονται στο πρόγραμμα. Το χειρότερο θα ήταν μια κυβέρνηση που θα τοποθετείται αντιευρωπαϊκά, θα επιχειρηματολογεί εθνικιστικά και θα πιστεύει σε μια μοναχική πορεία της χώρας, απομονωμένη από την Ευρώπη. Αυτό θα οδηγούσε σε οικονομική καταστροφή, χειρότερη από αυτή των τελευταίων οκτώ μηνών, ακόμη και των τελευταίων πέντε ετών. 

Ποια ζητήματα πρέπει να αντιμετωπίσει επειγόντως η επόμενη κυβέρνηση;

Θεωρώ ότι τα βασικά θέματα είναι η συνέχιση της μεταρρύθμισης στον τομέα της Δικαιοσύνης, η ανοικοδόμηση του κράτους με μείωση της γραφειοκρατίας, η δραστική μείωση κανονισμών (ειδικά για την ίδρυση, τη λειτουργία και το κλείσιμο επιχείρησης), η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος για τις επιχειρήσεις, η επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία και μια στρατηγική επενδύσεων την οποία θα παρουσιάσει η ίδια η Ελλάδα στην Ε.Ε. 

Πατήστε πανω στη φωτογραφία και διαβάστε ολόκληρο το δημοσίευμα:

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ