Ο Ρέντσι τρώει τον “ΕΝΦΙΑ” για να ενισχύσει την ανάπτυξη

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι υποσχέθηκε να καταργήσει από το 2016 το φόρο στην πρώτη κατοικία, ισχυροποιώντας με αυτό τον τρόπο τη σημασία της ιδιοκτησίας στην οικονομική ανάπτυξη.

Όπως αναφέρει το Bloomberg η ιδιοκτησία αυξάνει την ανάπτυξη της Ιταλίας, την ίδια στιγμή που ο Ματέο Ρέντσι να προχωρήσει σε φοροαπαλλαγές.

Από το 2007 μέχρι σήμερα, τα ακίνητα, που αντιστοιχούν στο 14,2% του ΑΕΠ, έχουν ανέβει κατά 2,1 ποσοστιαίες μονάδες, παρά τη μείωση στις συναλλαγές και τις τιμές. Περίπου τα δύο τρίτα αυτής της συνιστώσας αποτελείται από το τεκμαρτό ενοίκιο, αφού αν και δεν κυκλοφορεί χρήμα από αυτό, μία οικογένεια που ζει χωρίς ενοίκιο είναι ταυτόχρονα καταναλωτής και επενδυτής.

Επιπλέον, η αξία αυτή που προστίθεται από τη συνιστώσα της ακίνητης περιουσίας, αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης, γεγονός πολύ σημαντικό για το ιταλικό ΑΕΠ αφού η αύξηση αυτή βοήθησε τη χώρα να ξεκινήσει την πορεία της έξω από την κρίση, στα τέλη του περασμένου έτους.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως οι ψηφοφόροι πιθανότατα θα εκτιμήσουν αυτή την κίνηση στις επόμενες εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για το 2018.

Καθώς η ιταλική οικονομία συρρικνώθηκε περισσότερο από 8% και η ανεργία διπλασιάστηκε τα τελευταία επτά χρόνια της κρίσης, τα ακίνητα αποτέλεσαν τη συνιστώσα του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος που σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg τους οποίους βάσισε σε δεδομένα της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας.

 

Δείτε επίσης

Στο “μαγειρείο” ο ΕΝΦΙΑ για ακίνητα εντός κι εκτός συνόρων

Νέο ποινολόγιο της Εφορίας με “κούρεμα” προστίμων

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ