Παγκόσμια ανησυχία ρίχνει τις διεθνείς αγορές

Αυξάνεται ο κίνδυνος η κινεζική οικονομία να περάσει σε αποπληθωρισμό, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, καθώς προκύπτουν ενδείξεις ότι κάποιες ξένες κεντρικές τράπεζες ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για τον αντίκτυπο που θα μπορούσαν να έχουν στις οικονομίες τους οι χαμηλότερες κινεζικές τιμές και το ασθενέστερο γιουάν.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Νέας Ζηλανδίας Γκρέμι Γουίλερ είπε ότι η απρόσμενη υποτίμηση του γιουάν, ή ρενμίνμπι, τον περασμένο μήνα δημιούργησε ανησυχίες για τον κίνδυνο ότι ίσως η Κίνα επιτρέψει την περαιτέρω διολίσθησή του.

«Έχουμε δει τις αρχές βασικά να λένε ότι θέλουν να σταθεροποιήσουν το ρενμίνμπι αλλά εάν υπήρχε πολύ σημαντική υποτίμηση στο ρενμίνμπι, αυτό σίγουρα θα προκαλούσε αποπληθωρισμό σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο, άρα όλοι παρακολουθούν στενά την Κίνα», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ύστερα από την ανακοίνωση μείωσης των επιτοκίων στη Νέα Ζηλανδία.

Η απειλή του αποπληθωρισμού είναι εμφανής και στα στοιχεία που έδειξαν ότι οι κινεζικές μεταποιητικές επιχειρήσεις μείωσαν τις τιμές τους με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων έξι ετών, με τον δείκτη τιμών παραγωγού (PPI) να υποχωρεί κατά 5,9% τον Αύγουστο σε ετήσια βάση, αν και προς το παρόν οι τιμές καταναλωτή ακολουθούν αυξητική πορεία.

Η αυξανόμενη ανησυχία ξένων κεντρικών τραπεζών, όπως της κεντρικής τράπεζας της Νέας Ζηλανδίας (RBNZ), είναι ότι η πτώση των τιμών των εργοστασίων στην Κίνα, σε συνδυασμό με ένα ασθενέστερο γιουάν, σημαίνει ότι η τιμή εξαγωγών από την Κίνα θα υποχωρήσει απότομα, τροφοδοτώντας καθοδικές πιέσεις στις τιμές στις οικονομίες τους.

Τα σχόλια του Γουίλερ έγιναν παρά τις προσπάθειες Κινέζων αξιωματούχων να διαβεβαιώσουν τις παγκόσμιες αγορές ότι το γιουάν θα παραμείνει σταθερό και η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας, μολονότι επιβραδύνεται, συνεχίζει να αναμένεται κοντά στο 7% φέτος.

«Η RBNZ… το εξέφρασε με λέξεις αλλά πιθανόν είναι μια ανησυχία που συμμερίζονται οι φορείς χάραξης της πολιτικής σε όλη την περιοχή» σχολίασε ο Σιμ Μοχ Σιονγκ, αναλυτής στην Τράπεζα της Σιγκαπούρης.

Ο Γουΐλερ είπε ότι η άποψη της κεντρικής του τράπεζας είναι ότι η κινεζική οικονομία ουσιαστικά καταγράφει ρυθμούς ανάπτυξης μεταξύ «5% και 6,5% σε αυτή τη φάση», σε ένα σπάνιο δημόσιο σχόλιο από κεντρικό τραπεζίτη που υποδηλώνει ότι η κινεζική ανάπτυξη είναι χαμηλότερη από αυτή που λένε οι αξιωματούχοι της χώρας.

Η πτώση των τιμών εργοστασίου στην Κίνα δεν μετακυλίεται ακόμα στο δείκτη τιμών καταναλωτή, που κατέγραψε άνοδο 2% τον Αύγουστο σε ετήσια βάση, αν και η εθνική στατιστική αρχή είπε ότι η άνοδος του περασμένου μήνα οφείλεται κυρίως στην αύξηση των τιμών των τροφίμων και όχι στη βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας.

«Ο κίνδυνος για την Κίνα συνεχίζει να είναι ο αποπληθωρισμός και όχι ο πληθωρισμός» είπε ο Κέβιν Λάι, επικεφαλής οικονομολόγος στην Daiwa.

«Ο αποπληθωρισμός στον δείκτη τιμών παραγωγού εν τέλει θα καταλήξει να επηρεάσει τον δείκτη τιμών καταναλωτή και η συνολική ζήτηση θα συνεχίσει να είναι ασθενής» είπε ο Λάι.

Οι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η απρόσμενη υποτίμηση του κινεζικού νομίσματος κατά σχεδόν 2% στα μέσα Αυγούστου θα έχει μικρό αντίκτυπο στον πληθωρισμό βραχυπρόθεσμα, με τις σημαντικά χαμηλότερες τιμές εμπορευμάτων πιθανόν να είναι ο βασικός επιβαρυντικός παράγοντας, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Την ίδια ώρα, οι οικονομικές ενδείξεις φαίνεται να είναι αποθαρρυντικές. Σύμφωνα με την Ένωση των Κινεζικών Εταιριών Κατασκευής Αυτοκινήτων, οι πωλήσεις οχημάτων στην Κίνα τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους ήταν αμετάβλητες σε ετήσια βάση, καθιστώντας πιθανότερο το ενδεχόμενο συρρίκνωσης του κλάδου για πρώτη φορά από τότε που οι ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες άρχισαν να στρέφουν το βλέμμα τους στην Κίνα, πριν από 25 χρόνια.

Οι ανησυχίες των παγκόσμιων αγορών για τον τρόπο που το Πεκίνο χειρίζεται την οικονομία και το νόμισμά του εντάθηκαν από τις προσπάθειες της Κίνας να περιορίσει την πτώση των χρηματιστηριακών της αγορών. Παρά την εφαρμογή σειράς μέτρων για τη στήριξη των μετοχών, τα χρηματιστήρια έχουν υποχωρήσει περίπου κατά 40% από τον Ιούνιο.

Σήμερα, ο δείκτης CSI300, των μεγαλύτερων μετοχών στα χρηματιστήρια της Σανγκάης και του Σενζέν υποχώρησε κατά 1,2% στις 3.357,56 μονάδες ενώ ο δείκτης Shanghai Composite κατέγραψε απώλειες 1,5% στις 3.197,89 μονάδες.

Δείτε επίσης

Ο αποπληθωρισμός ανησυχεί τον Νοβότνι της ΕΚΤ

Η βουτιά στο “ζωώδες ένστικτο” της Ελλάδας των μνημονίων – ΦΩΤΟ

Ανησυχία στις διεθνείς αγορές για τα “μαξιλάρια” της Fed

FT: Τρίτο κύμα κρίσης αποπληθωριστικού πανικού διεθνώς

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ