Πρόσβαση φορο-ελεγκτών στην κίνηση τραπεζικών λογαριασμών

Πρόσβαση στην κίνηση τραπεζικών λογαριασμών για τα τελευταία 10 χρόνια δίνει στους φορο-ελεγκτές απόφαση που υπεγράφη από τον υπηρεσιακό αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδη.

Σύμφωνα με «Τα Νέα» η απόφαση αυτή λύνει τα χέρια της Κατερίνας Σαββαΐδου και της επιτρέπει να τρέξει σαρωτικούς ελέγχους ιδίως μέσω του Κέντρου Ελέγχου Μεγάλων Φορολογούμενων κάνουν.

Πλέον οι ελεγκτές θα μπορούν να ζητούν από συγκεκριμένο πιστωτικό ίδρυμα να απαντήσει για ΑΦΜ φυσικού ή νομικού προσώπου, για συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό και για συγκεκριμένη χρονική περίοδο, το σύνολο των συναλλαγών του λογαριασμού οι οποίες επηρεάζουν το λογιστικό υπόλοιπο του λογαριασμού.

Με τον τρόπο αυτό, υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι θα μπορέσουν να δέσουν μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής οι οποίες ερευνώνται και μέχρι σήμερα κολλούσαν σε ελλιπή δεδομένα για την κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών.

Σημειώνεται πως μέχρι τώρα οι ελεγκτές της Εφορίας, εξετάζοντας τις καταθέσεις φορολογουμένων στο πλαίσιο αναζήτησης ενδεχόμενων παραβάσεων φοροδιαφυγής είχαν τη δυνατότητα να δουν ηλεκτρονικά μέσω του Μητρώου Τήρησης Τραπεζικών Λογαριασμών μόνο τα υπόλοιπα καταθέσεων στο τέλος κάθε έτους. Πλέον θα έχουν στον υπολογιστή τους την συνολική εικόνα των κινήσεων.

Πηγή: «Τα Νέα»

 

Δείτε επίσης

Από τον Ιανουάριο η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2016

Εφορία: 77 προαπαιτούμενα με αντάλλαγμα 23,7 δισ.

Διευκρινίσεις για το φόρο στα “μπλοκάκια”

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ