Goldman Sachs: Τα αναπάντεχα “δώρα” του Ντράγκι στον Σόιμπλε

Έκθεση της Goldman Sachs εκτιμά ότι οι κεντρικοί ευρω-τραπεζίτες στην ΕΚΤ θα επεκτείνουν με ταχύτερο ρυθμό την «ποσοτική χαλάρωση» στην ευρωζώνη έως το τέλος του 2016 και με πιο αργό ρυθμό έως το τέλος του 2017

Η αβεβαιότητα για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, οι ανησυχίες σχετικά με την επιβάρυνση του κινεζικού γίγαντα, καθώς και η αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές αναμένεται να δράσουν καταλυτικά στις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών για τη νομισματική τους πολιτική.

Υπό αυτό το πρίσμα αναμένει επέκταση των «ενέσεων» ρευστότητας, μέσω του προγράμματος «εκτύπωσης» χρήματος, που υποτιμά την ισοτιμία του έναντι άλλων ανταγωνιστικών νομισμάτων.

Γεγονός που, όπως φαίνεται από τα στοιχεία, ενίσχυσε τις εξαγωγικές επιδόσεις στη Γερμανία εκτός ευρωζώνης και ΕΕ, μολονότι δεν έβλεπαν στη Bundesbank με καλό μάτι τα “δώρα” Ντράγκι, υπό το φόβο των πληθωριστικών πιέσεων.

Ωστόσο οι ανησυχίες παραμένουν για τις επιπτώσεις από την εν εξελίξει κρίση στην Κίνα.

Η ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί σε αρκετές από τις μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως, συμπεριλαμβάνοντας την Κίνα, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τους κορυφαίους δείκτες που ανακοινώθηκαν σήμερα από τον ΟΟΣΑ. Κάνει επίσης λόγο για επιβράδυνση στον Καναδά, τη Ρωσία και την Βραζιλία.

Εάν επαληθευτεί, η συνεχιζόμενη επιβράδυνση που εκτιμάται από τους κορυφαίους δείκτες, θα προκαλέσει άλλο ένα απογοητευτικό έτος για την παγκόσμια οικονομία, η οποία δυσκολεύεται να ανακάμψει από τις επιδράσεις της οικονομικής κρίσης του 2008.

Η πιο πιεστική ανησυχία για τους φορείς χάραξης πολιτικής της G20 είναι το outlook για την κινεζική οικονομία, εν τω μέσω ενδείξεων ότι μια αναμενόμενη επιβράδυνση μπορεί να αποδειχθεί πιο μεγάλη από ό,τι αναμενόταν.

Πάντως, παρά τα «δώρα» Ντράγκι, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ανησυχεί για την υπερβάλλουσα ρευστότητα από τις κεντρικές τράπεζες (μεταξύ αυτών και την ΕΚΤ), που τροφοδοτούν χρηματιστηριακές φούσκες.

Δείτε επίσης:

Γερμανία-Γαλλία με διαφορετικές ταχύτητες στην ευρωζώνη

Ανεβαίνουν τα στοιχήματα για επέκταση της “ποσοτικής χαλάρωσης” Ντράγκι

Σόιμπλε: Κίνδυνος νέας φούσκας από την ΕΚΤ

Sentix: Η Κίνα προκαλεί επενδυτική κατάθλιψη στην ευρωζώνη

G20: Ένα βήμα μπρος… δυο βήματα πίσω η ανάκαμψη – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ