• Reuters: Τα "κόκκινα δάνεια" στοιχειώνουν τις ελληνικές τράπεζες

  11:52 πμ, Δευτέρα 07 Σεπ 2015 11:52 πμ, Δευτέρα 07 Σεπ 2015

  Η ανησυχία για την αύξηση των «κόκκινων» δανείων» στην Ελλάδα είναι ένας αποτρεπτικός παράγοντας όχι μόνο για τις τράπεζες, αλλά και για τους εν δυνάμει επενδυτές, αναφέρει το Reuters, των οποίων τα λεφτά είναι απαραίτητα για την ανακεφαλαιοποίησή τους.

  Με τίτλο, τα επισφαλή δάνεια στοιχειώνουν τις ελληνικές τράπεζες που αναζητούν μια νέα αρχή, το πρακτορείο Reuters, σημειώνει ότι οι ελληνικές τράπεζες επλήγησαν άσχημα το τελευταίο διάστημα και περιόρισαν τον ελάχιστο δανεισμό που προσέφεραν, ακόμη περισσότερο.

  Ενώ τα capital controls έχουν εν μέρει περιοριστεί, οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, που αντιστοιχούν στο 75% των εργατικών θέσεων του ιδιωτικού τομέα, έχουν ανάγκη δανείων.

  Οι ανάγκες των τραπεζών θα γίνουν γνωστές μόλις ολοκληρωθούν οι αξιολογήσεις της ποιότητας των assets, που βρίσκονται υπό εξέλιξη αυτή τη στιγμή, και τα μετέπειτα stress tests, πιθανότατα μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

  Όπως και οι πιστωτές της, η Αθήνα αναμένει ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 2,3% φέτος και επιπλέον 1,3% το επόμενο έτος, προτού ανακάμψει η οικονομία. Αυτές οι προβλέψεις είναι το βασικό σενάριο για έναν έλεγχο "υγείας" των ελληνικών τραπεζών, δήλωσε τραπεζίτης με γνώση του θέματος.

  Η συμφωνία που επετεύχθη από τον Τσίπρα, σχολιάζει το Reuters, περιλαμβάνει και ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών. Ωστόσο, συνεντεύξεις με κορυφαία στελέχη του κλάδου, όπως και με διεθνείς επενδυτές, υποδηλώνουν ότι αυτό δεν θα είναι από μόνο του επαρκές για να ξεκινήσει η χορήγηση δανείων.

  Ο μεγαλύτερος αποτρεπτικός παράγοντας δεν είναι οι χαμένες καταθέσεις, οι οποίες έχουν καλυφθεί από τον ELA ή ακόμη και οι καταρρέουσες τιμές των μετοχών των τραπεζών, τις οποίες κάποιοι θεωρούν αγοραστική ευκαιρία. Είναι τα δάνεια που θα μπορούσαν να καταστούν ληξιπρόθεσμα, προκαλώντας υψηλότερες του αναμενόμενου κεφαλαιακές ανάγκες.

  Οι ελληνικές τράπεζες εκτιμάται ότι έχουν έκθεση άνω των 100 δισ. ευρώ σε τέτοια επισφαλή δάνεια στο α΄ τρίμηνο του 2015, περίπου 40,8% των συνολικών τους δανείων.

  Για να αντιμετωπιστεί αυτό, οι τράπεζες προσπάθησαν να πουλήσουν κάποια από αυτά τα δάνεια πέρυσι, κυρίως αυτά έναντι επιχειρήσεων, τα οποία είναι και η πλειοψηφία των επισφαλών δανείων.

  Μια επιλογή που αναφέρθηκε ήταν η δημιουργία μιας bad bank. Αν και αυτό βάζει περισσότερα λεφτά των φορολογούμενων σε κίνδυνο, μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή της Ελλάδας για να προσελκύσει διεθνείς επενδυτές και να βάλει τις τράπεζες ξανά σε διαδικασία δανεισμού, αναφέρει το Reuters.

  Σενάρια

  Άλλη μία λύση στο πρόβλημα των επισφαλών δανείων, που προτάθηκε κατ’ ιδίαν από στελέχη των ελληνικών τραπεζών, είναι η πώληση CoCos στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης. Αυτά τα ομόλογα μετατρέπονται σε τίτλους και λειτουργούν ως "μαξιλάρι" σε περίπτωση που το κεφάλαιο μιας τράπεζας υποχωρήσει από ένα προκαθορισμένο επίπεδο. Οι επενδυτές πληρώνονται υψηλότερα επιτόκια για αυτό το ρίσκο.

  Ο χρόνος είναι περιορισμένος για να βρεθεί μια λύση που θα προστατέψει τους καταθέτες των τραπεζών. Εάν η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, που είναι πιθανό, δεδομένης της πολιτικής αβεβαιότητας, τότε καθίσταται εκτελεστή η BRRD της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ζημιές για τους μη εξασφαλισμένους καταθέτες με περισσότερα από 100.000 ευρώ στους λογαριασμούς τους.

  Εάν, από την άλλη πλευρά, μια νέα κυβέρνηση σχηματιστεί γρήγορα, και τηρήσει τους όρους της διάσωσης, η ΕΚΤ θα μπορούσε να ξεκινήσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα, μειώνοντας το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών και καθιστώντας τέτοια «κουρέματα» λιγότερο πιθανά.

  Πηγή: Reuters

  Δείτε επίσης

  Capital Controls: Τι αλλαγές εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών

  Ντάισελμπλουμ: Κανένα κούρεμα στα δάνεια της Ευρωζώνης προς την Ελλάδα

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα