ΑΔΕΔΥ: Οι επιπτώσεις του μνημονίου στα ασφαλιστικά δικαιώματα

Ως «χαριστική βολή στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων» χαρακτηρίζει  ΑΔΕΔΥ τα μέτρα που ψηφίστηκαν από τη Βουλή στο πλαίσιο του 3ου Μνημονίου.

Η ΑΔΕΔΥ μαζί με τη ΓΣΕΕ και το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης καλούν σε συλλαλητήριο αύριο Σάββατο εν όψει της ΔΕΘ ζητώντας την κατάργηση των μνημονίων.

Το κάλεσμα ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ είναι 18:00 στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση ΑΔΕΔΥ, «τα μέτρα που ψηφίστηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πλήττουν το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης στη χώρα», τονίζοντας συγκεκριμένα ότι «τα νέα μέτρα οδηγούν σε παραπέρα μειώσεις των κύριων και των επικουρικών συντάξεων, στην αύξηση των χρόνων εργασίας και των ορίων ηλικίας, στη διάλυση και στην ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης».

Συνεχίζοντας, στην ανακοίνωσή της, η ΑΔΕΔΥ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους για το περιεχόμενο των επιλογών της, υποστηρίζοντας ότι με τ�� νέα συμφωνία δεν υπάρχουν μειώσεις στα εισοδήματα των συνταξιούχων».

 Ήδη, όπως σημειώνει η ΑΔΕΔΥ, «οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις μειώθηκαν αντίστοιχα πάνω από 2% και 6%, λόγω της αύξησης των κρατήσεων στην υγειονομική περίθαλψη, στην κύρια σύνταξη και την καθιέρωση κρατήσεων και στις επικουρικές συντάξεις».

Επίσης, στην ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ γίνεται λόγος «για την επαναφορά της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές και μάλιστα αναδρομικά από 1η Ιουλίου γεγονός που οδηγεί σε νέες μειώσεις στις συντάξεις». Αναφορά γίνεται και σε επιπτώσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης που οδηγούν, όπως επισημαίνεται, σε κατάργηση κεκτημένων δικαιωμάτων, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ειδικότερα, η ΑΔΕΔΥ υποστηρίζει ότι με τα νέα μέτρα, καταργείται η χορήγηση της βασικής σύνταξης για τους νέους συνταξιούχους που αποχωρούν από την υπηρεσία μετά την 1η Ιουλίου 2015 μέχρι που να γίνουν 67 χρονών, αυξάνεται η ποινή και οι μειώσεις για πρόωρες συνταξιοδοτήσεις από το 6% στο 16%, για κάθε χρόνο πρόωρης συνταξιοδότησης, τροποποιείται και μάλιστα αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2015, ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξης με στόχο νέες μειώσεις στις συντάξεις, παγώνουν οι κατώτερες συντάξεις στα σημερινά επίπεδα μέχρι το 2021 και καταργείται το μη ανταποδοτικό τμήμα των κατώτερων συντάξεων μέχρι οι συνταξιούχοι να συμπληρώσουν το 67ο έτος της ηλικίας τους και το ΕΚΑΣ οδηγείται σταδιακά σε κατάργηση.

Καταλήγοντας, η ΑΔΕΔΥ καλεί τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους να εντείνουν τον αγώνα ενάντια στη νέα λεηλασία των ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους.

Δείτε επίσης

Ενοποιήσεις-εξπρές σε ασφαλιστικά ταμεία και συντάξεις

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ