• G20: Ένα βήμα μπρος... δυο βήματα πίσω η ανάκαμψη - ΒΙΝΤΕΟ

  12:33 μμ, Παρασκευή 04 Σεπ 2015 12:33 μμ, Παρασκευή 04 Σεπ 2015

  Η "ελίτ" του γκρουπ των 20 μεγαλύτερων οικονομιών (G20) ανησυχεί για τις προοπτικές της ανάπτυξης διεθνώς, αν και είναι αμφίβολο αν μπορεί να κάνει και πολλά.

  Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες από το G20 εστιάζουν την προσοχή τους στην πιθανή αναταραχή που θα μπορούσε να προκαλέσει η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) με την αύξηση των επιτοκίων της, καθώς συγκεντρώνονται στην Άγκυρα, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.

  «Σε αντιστοιχία με τη βελτίωση των οικονομικών προοπτικών, η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής είναι πιο πιθανή σε ορισμένες αναπτυγμένες οικονομίες, οι οποίες μπορεί να παραμείνουν μία από τις βασικές πηγές αβεβαιότητας στις χρηματοπιστωτικές αγορές», αναφέρει το προσχέδιο της ανακοίνωσης της G 20 που έχει ετοιμασθεί εν όψει της συνόδου και είναι σε γνώση του Bloomberg. Το προσχέδιο αναφέρεται, επίσης, στην «πρόσφατη αστάθεια στις χρηματοπιστωτικές αγορές» και την ανάγκη να ανιχνευθούν πιθανές επιπτώσεις τους.

  Ενέσεις

  Ενώ οι κεντρικοί τραπεζίτες στην Ευρώπη και την Ιαπωνία εξετάζουν περαιτέρω μέτρα για να αυξήσουν τις τιμές, καθώς ο πληθωρισμός μειώνεται, η Fed πιθανόν να αυξήσει τα επιτόκια ακόμη και μέσα στον τρέχοντα μήνα, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Δεν μπορούμε να ζούμε μόνιμα με υπερβολικά χαμηλά επιτόκια», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Πιερ Γκραμένα σε συνέντευξη που έδωσε στην 'Αγκυρα, προσθέτοντας: «Ήταν προφανές ότι θα έπρεπε να αντιστρέψουμε αυτή την τάση, το δύσκολο θέμα είναι πάντα η επιλογή της κατάλληλης χρονικής στιγμής».

  Η προοπτική αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων, σε συνδυασμό με την εντεινόμενη επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας και την υποτίμηση του νομίσματός της, παγώνουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών, αναταράσσουν τις ισοτιμίες των νομισμάτων και έχουν οδηγήσει σε πτώση 16% από την αρχή του έτους τον δείκτη μετοχών MSCI των αναδυόμενων αγορών. Ενώ οι αναδυόμενες αγορές, από την Κίνα έως τη Βραζιλία, βοήθησαν την παγκόσμια οικονομία να βγει από την ύφεση του 2009, τώρα χάνουν έδαφος, καθώς το εμπόριο υποχωρεί, το χρέος τους αυξάνεται, οι τιμές των πρώτων υλών μειώνονται και το δολάριο έχει ανατιμηθεί. Οι μαζικές πωλήσεις στα χρηματιστήρια προκαλούν ήδη παραλληλισμούς με την ασιατική χρηματοπιστωτική κρίση της δεκαετίας του 1990, σημειώνει το δημοσίευμα.

  «Τα βασικά μεγέθη της κινεζικής οικονομίας είναι καλά», δήλωσε ο υποδιοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κίνας, Γι Γκανγκ, σε συνέντευξη που έδωσε στο Bloomberg. «Κανείς δεν μπορεί να κάνει ακριβείς προβλέψεις για την αστάθεια στις αγορές, αλλά πιστεύω ότι η ισοτιμία του ρενμίνμπι (του γιουάν) θα είναι μάλλον σταθερή γύρω από το επίπεδο ισορροπίας της». Για τις αναταράξεις που προκαλεί η παγκόσμια αναταραχή στις οικονομίες δεν χρειάζεται να κοιτάξει κανείς πέρα από την Τουρκία, που φιλοξενεί τη σύνοδο της G 20, σημειώνει το δημοσίευμα. Η ισοτιμία της τουρκικής λίρας έκανε βουτιά περισσότερο από 20% φέτος, ενώ και οι τιμές των μετοχών και των ομολόγων της κατρακύλησαν. Οι ξένοι επενδυτές μείωσαν πάνω από 5,5 δις. δολάρια τις επενδύσεις τους σε κρατικά ομόλογα και εισηγμένες μετοχές από την αρχή του έτους έως τις 21 Αυγούστου, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg που βασίζονται σε επίσημα στοιχεία.

  Δείτε επίσης

  Ξεκινά το G20 με ελληνο-κινέζικο "μενού" για κρίση και χρέος

  Το "λάθος" του ΔΝΤ για την... ανάκαμψη

  Bloomberg: Ποιος ποντάρει τώρα τις προοπτικές του στην Κίνα;

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα