Νέα βουτιά στα ασιατικά χρηματιστήρια… μέσω ΗΠΑ-ΕΕ

Υποχωρούν ξανά οι ασιατικές αγορές καθώς μετρούν την αδυναμία made in China και τα στοιχεία που αναμένονται για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ και θα επηρεάσουν τις αποφάσεις της Fed για μια αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια.

Την ίδια ώρα οι παραγγελίες στα εργοστάσια της Γερμανίας υποχώρησαν κατά 1,4% τον Ιούλιο σε μηνιαία βάση ύστερα από άνοδο 1,8% τον Ιούνιο, αλλά υποχώρησαν κατά 0,6% σε ετήσια βάση αναδεικνύοντας πόσο εύθραυστη είναι η ανάκαμψη κυρίως εξαιτίας της κρίσης στην Κίνα που στηρίζει το «εξαγωγικό» μοντέλο Μέρκελ, μετά και χθεσινούς τους “χρησμούς” Ντράγκι.

Στο Τόκιο, ο δείκτη Nikkei βρέθηκε σε χαμηλό 7 μηνών, καταγράφοντας  απώλειες 2,15% στις 17.792,16 μονάδες και ο ευρύτερος Topix υποχώρησε 2,06%. Το δολάριο υποχώρησε στα 119,10 γιεν, βλάπτοντας τις μετοχές του εξαγωγικού κλάδου. Η μετοχή της Toyota Motor έκλεισε 2,5% και της  Panasonic Corp υποχώρησε 3,9%.

Στις υπόλοιπες ασιατικές αγορές, ο δείκτης Kospi στη Σεούλ απώλεσε 1,54%, ο δείκτης Sensex στην Ινδία χάνει 1,65% και ο TWII στη Ταΐβάν έκλεισε 1,18% χαμηλότερα.

Τα χρηματιστήρια της Κίνας παρέμειναν κλειστά και σήμερα για τον εορτασμό της 70ης επετείου από τον τερματισμό του Β’ Παγκοσμίου πολέμου.

Στην Αυστραλία, ο δείκτης ASX 200 ανέκαμψε καταγράφοντας άνοδο 0,25%

Εάν υπάρξουν σήμερα το απόγευμα καλύτερα των αναμενόμενων στοιχεία για τις θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να καταλαγιάσουν τους φόβους από την επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας αλλά ταυτόχρονα μία αύξηση των επιτοκίων θα βλάψει τις πιο  ριψοκίνδυνες αγορές όπως αυτές των αναδυόμενων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η αμερικανική οικονομία αναμένεται να έχει προσθέσει 220.000 νέες θέσεις εργασίας τον Αύγουστο, εξαιρουμένου τον αγροτικό τομέα.

Ο Ντράγκι υποβάθμισε τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, διασφαλίζοντας τη συνέχιση της ποσοτικής χαλάρωσης τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016 αλλά και αργότερα, αν χρειαστεί.

Κάτι που οι αγορές θεωρούν θετικό, αφού δίνει “τσάμπα” χρήμα μέσα από τα… πιεστήρια, αλλά εν αναμονή των αμερικανικών στοιχείων η κατάσταση προβληματίζει.

 

Δείτε επίσης

FT: Τρίτο κύμα κρίσης αποπληθωριστικού πανικού διεθνώς

Bloomberg: Ποιος ποντάρει τώρα τις προοπτικές του στην Κίνα;

Προειδοποίηση Λαγκάρντ για την αστάθεια των ασιατικών αγορών

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ