Bloomberg: Απευθείας χρηματοδότηση των τραπεζών σκέφτεται ο Ντράγκι

Το ενδεχόμενο αποκατάστασης της δυνατότητας χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών απευθείας από την ΕΚΤ, μπορεί να εξετάσουν οι κεντρικοί τραπεζίτες αν όχι σήμερα σε επόμενη συνεδρίαση, σύμφωνα με το Bloomberg, κάνοντας αποδεκτά ως ενέχυρα τα ομόλογά τους που έχουν εκδοθεί ή είναι εγγυημένα από το ελληνικό δημόσιο.

«Αυτό θα απελευθέρωνε τις τράπεζες από τον ακριβότερο δανεισμό τους μέσω της έκτακτης χρηματοδότησης (ELA), θα καθιστούσε θεωρητικά επιλέξιμα τα ελληνικά ομόλογα για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης («εκτύπωση» χρήματος) της ΕΚΤ και θα ενίσχυε το μήνυμα πως έχει περάσει η ελληνική κρίση και η απειλή που αποτελεί για την αλληλεγγύη της ευρωζώνης», αναφέρει το Bloomberg.

Η διεθνής αστάθεια είναι σίγουρα πρώτο στην ατζέντα αλλά και το ελληνικό ζήτημα απασχολεί, μετά και τη μείωση του ELA κατά 600 εκατ. ευρώ. Αν και οι οικονομολόγοι θεωρούν απίθανη για την ώρα τη λήψη νέων μέτρων, θα έχουν την προσοχή τους στραμμένη σε κάθε ενδεχόμενη ένδειξη ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ύψους 1,1 τρισεκ. ευρώ, μπορεί να επεκταθεί.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, θα δώσει συνέντευξη τύπου στις 15.30 (ώρα Ελλάδος), μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Στην εισαγωγική του δήλωση, ο Ντράγκι θα παρουσιάσει τις τριμηνιαίες προβλέψεις της ΕΚΤ για τον ρυθμό ανάπτυξης και τον πληθωρισμό.

Δείτε επίσης

Μειώθηκε ο ELA κατά 600 εκατ. ευρώ

Με το βλέμμα από την Ελλάδα… έως την Κίνα συνεδριάζει η ΕΚΤ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ