Βουτιά στην τιμή του πετρελαίου μέσω Πεκίνου

Η αδυναμία της Κίνας και η αυξημένη παραγωγή έριξαν 3% τις τιμές του πετρελαίου, καθώς οι επενδυτές προχώρησαν σε πωλήσεις για να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους μετά την άνοδο πάνω από 8% χθες του μπρεντ και του αμερικανικού αργού.

Υπό τη σκιά της αδυναμίας στην Κίνας, από τους μεγαλύτερους καταναλωτές πετρελαίου στις βιομηχανίες, η τιμή του μπρεντ υποχωρεί 1,8 δολάρια στα 54 δολάρια το βαρέλι και του αμερικανικού αργού κατά 1,6 δολάρια στα 47,6 δολάρια.

Η τιμή του αμερικανικού πετρελαίου, γνωστού και ως West Texas Intermediate (WTI), εκτοξεύθηκε συνολικά κατά 27,5% στο τέλος ενός τριήμερου ράλι που ολοκληρώθηκε χθες, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη τριήμερη άνοδο σε όρους δολαρίων από τον Φεβρουάριο του 2011 και τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο τριημέρου από τον Αύγουστο του 1990.

Η εκτίναξη προκλήθηκε από ένα σχόλιο του ΟΠΕΚ (Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών) ότι το καρτέλ επιθυμεί να συζητήσει με άλλους παραγωγούς για την επίτευξη λογικών τιμών πετρελαίου, καθώς και από την προς τα κάτω αναθεώρηση των στοιχείων για την αμερικανική παραγωγή από την Υπηρεσία Ενεργειακής Πληροφόρησης των ΗΠΑ (EIA).

Τα υπονοούμενα του ΟΠΕΚ για ενδεχόμενες μειώσεις (της παραγωγής) θα μπορούσαν να αποτελέσουν τον τρόπο που το καρτέλ θα αντιμετωπίσει τις αυξημένες εξαγωγές αργού από το Ιράν, μετά την κατάργηση των κυρώσεων, δήλωσε αναλυτής σε σημείωμα του. Τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΙΑ, που ανακοινώθηκαν χθες, έδειξαν ότι η αμερικανική παραγωγή διαμορφώθηκε λίγο πάνω από τα 9,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Απρίλιο, ενώ στη συνέχεια μειώθηκε περισσότερο από 300.000 βαρέλια την ημέρα τους επόμενους δύο μήνες.

Παρά την πτώση της αμερικανικής παραγωγής, υπάρχει υπερβάλλουσα προσφορά στην παγκόσμια αγορά «μαύρου χρυσού», αναφέρει η Morgan Stanley, προσθέτοντας ότι είναι όλο και πιθανότερη η μείωση της αμερικανικής παραγωγής το 2016.

 

Δείτε επίσης

Λαγκάρντ: Ασθενέστερη η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη

Η βουτιά στο παγκόσμιο εμπόριο και η Ελλάδα

Τι έχασαν οι διεθνείς αγορές το “Μαύρο Αύγουστο” – ΦΩΤΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ