Μνημόνιο Πεκίνου με “ταβάνι” τα 2,5 τρισ. για τα χρέη των επαρχιών

Το Πεκίνο ενέκρινε ένα σχέδιο του υπουργικού συμβουλίου που βάζει «ταβάνι» στο συνολικό ανεξόφλητο χρέος των επαρχιών στα 2,5 τρισ. δολ. το τρέχον έτος, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Η Κίνα, της οποία η οικονομία έχει προκαλέσει πανικό στους επενδυτές ανά τον κόσμο, εδώ και καιρό προσπαθεί να επιλύσει το χρέος των τοπικών κυβερνήσεων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ελεγκτικής υπηρεσίας το χρέος των τοπικών κυβερνήσεων στα τέλη Ιουνίου ανέρχονταν σε 2,9 τρισ. δολ.

Το Χαϊκού, πρωτεύουσα της Χαϊνάν, έίναι το μεγαλύτερο νησί της χώρας, ενώ η τοπική κυβέρνηση φαίνεται πως δεν έχει τη δυνατότητα να αποπληρώσει το χρέος της. Το Χαϊκού δεν είναι παρά μόνον ένα κομμάτι από την τεράστια πίτα του κινεζικού χρέους, ύψους άνω των 4 τρισ. δολαρίων ή 3,72 τρισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του McKinsey Global Insitute, του ερευνητικού παραρτήματος της McKinsey, το συνολικό χρέος στην Κίνα ανέρχεται στο 282% του ΑΕΠ, ξεπερνώντας το 269% στις ΗΠΑ και το 258% στη Γερμανία. Αναμένεται να αυξηθεί στο μέλλον, προσεγγίζοντας το 400% του ΑΕΠ έως το 2018.

 

Δείτε επίσης

Πώς η κρίση στην Κίνα επηρεάζει τα ελληνικά “σχέδια”

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ