Ρέγκλινγκ: Οι εκλογές να φέρουν ισχυρή κυβέρνηση για “μεταρρυθμίσεις”

«Τα δάνειά μας εγκρίνονται μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα απαντηθούν οι απαιτήσεις για μεταρρυθμίσεις», τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ στην Bild, αποσπάσματα της οποίας αναδημοσιεύει το Reuters.

«Μετά τις εκλογές, ο Τσίπρας πιθανώς θα έχει μία πιο σταθερή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και, πάνω απ’ όλα, στο κόμμα του, σε σχέση με τώρα», είπε, ώστε να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί.

Ο επικεφαλής του ESM τόνισε ότι δεν βλέπει πιθανότητα περαιτέρω διαπραγμάτευσης του πακέτου μεταρρυθμίσεων με τον Αλέξη Τσίπρα: «Γνώρισα τον νέο Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Τσακαλώτο, ως σοβαρό διαπραγματευτικό εταίρο. Εκ μέρους της Ελλάδας, δεσμεύτηκε ο ίδιος σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Εκείνος και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Τσίπρας, ξέρουν τώρα ότι θα μπορέσουν να οδηγήσουν την Ελλάδα έξω από την κρίση μόνο με τη βοήθεια των Ευρωπαίων εταίρων και των δανείων μας».

 «Θεωρητικά» ο ESM θα μπορούσε να παρέχει το ποσό των 86 δισ. ευρώ χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ είπε  Κλάους Ρέγκλινγκ. Σημείωσε πάντως ότι «οι χώρες της ευρωζώνης περιμένουν από το ΔΝΤ να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση αργότερα. Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Λαγκάρντ, έχει κάνει δηλώσεις σε αυτό το πλαίσιο. Εξάλλου, αν η Ελλάδα δράσει αποφασιστικά προκειμένου να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί, οι επενδυτές θα αρχίσουν ξανά να δανείζουν χρήματα ενώ το πρόγραμμα ακόμη θα τρέχει. Τότε, ο ESM θα μπορούσε να μειώσει το μέγεθος του προγράμματός του».

Σχετικά με τον ρόλο των προγραμμάτων διάσωσης ως πηγή χρήματος για την Ελλάδα τόνισε: «Αυτή τη στιγμή, οι επενδυτές δεν έχουν εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση στην Αθήνα και δεν της δανείζουν χρήματα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα εξαρτάται από τα δάνεια του ESM -αλλά μόνο βάσει των αντίστοιχων προϋποθέσεων».

Δείτε επίσης

Iskra: Ανακύκλωση χρέους και πάρτυ διεθνών τοκογλύφων

Ρέγκλινγκ: Το νέο πρόγραμμα θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αλλάξει πορεία

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ