Νέες επιβαρύνσεις φέρνει η κλίμακα στα εισοδήματα

Τη δημιουργία μίας ενιαίας κλίμακας με την οποία θα φορολογούνται όλα τα εισοδήματα ανεξάρτητα από την προέλευση τους και θα φέρει επιβαρύνσεις στα μεσαία εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, τα έσοδα από μισθούς και συντάξεις, κινητές αξίες και τα έσοδα από ενοίκια θα φορολογούνται με μία ενιαία κλίμακα. Για παράδειγμα μισθωτός που λαμβάνει εισόδημα 25.000 ευρώ τον χρόνο και δηλώνει έσοδα από ενοίκια ύψους 6.000 ευρώ ετησίως σήμερα πληρώνει φόρο 4.403 ευρώ. Στην περίπτωση που τα εισοδήματα φορολογηθούν συνολικά σε ενιαία κλίμακα χωρίς αλλαγή στους συντελεστές τότε ο φόρος φτάνει στα 6.125 ευρώ.

Συνταξιούχος με ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ και έσοδα από ενοίκια 5.000 ευρώ σήμερα πληρώνει σε φόρο 1.750 ευρώ, ενώ με την ενιαία κλίμακα θα κληθεί να καταβάλει 2.300 ευρώ.

Την ίδια στιγμή δεν σταματούν οι φοροεπιβαρύνσεις. Ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα παραμείνει και το 2015 αλλά θα μειωθούν οι δόσεις για την αποπληρωμή του. έτσι ένας ιδιοκτήτης που πέρσι κλήθηκε να πληρώσει 1.500 ευρώ για τον ΕΝΦΙΑ είχε τη δυνατότητα να δώσει το ποσό σε 6 μηνιαίες δόσεις των 250 ευρώ. Φέτος, όμως, θα υποχρεωθεί να πληρώσει τον ενιαίο φόρο σε πέντε δόσεις των 300 ευρώ μηνιαίως. Αλλαγές έρχονται και στο φόρο για κληρονομιές και γονικές παροχές.

Επιπλέον, από το φθινόπωρο οι πολίτες θα κληθούν να βάλουν και πάλι το χέρι στην τσέπη, καθώς η εισφορά αλληλεγγύης μονιμοποιείται και θα ενσωματωθεί στη φορολογική κλίμακα, καταργούνται οι φοροαπαλλαγές και οι εξαιρέσεις, αυξάνεται ο φόρος για τους αγρότες από το 13 στο 20%, αλλά και ο φόρος στο αγροτικό πετρέλαιο.΅

Πηγή: real.gr

 

Δείτε επίσης

Κόντρα Αλεξιάδη – Λαϊκής Ενότητας για τον ΕΝΦΙΑ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ