Σταθάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αριστερή δύναμη

Αναλυτική συνέντευξη του υπουργού οικονομίας Γιώργο Σταθάκη δημοσιεύει σήμερα η ιταλική αριστερή εφημερίδα Ιλ Μανιφέστο.

Ο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα μιλά για τα υπέρ και τα κατά της συμφωνίας με τους δανειστές, δίνει την διαβεβαίωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να μάχεται την λιτότητα, θεωρεί ένα από τα ισχυρά σημεία του Πρωθυπουργού την ειλικρίνειά του και τονίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει αριστερό κόμμα.

Απαντώντας σε ερώτηση αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να θέσει ως στόχο την αυτοδυναμία, ο κύριος Σταθάκης απαντά:

«Ο δύσκολος κύκλος της διαπραγμάτευσης ολοκληρώθηκε με τη νέα συμφωνία και την εκταμίευση της πρώτης δόσης της νέας δανειακής σύμβασης. Στο τέλος αυτού του κύκλου εξαντλήθηκαν και τα όρια της λαϊκής εντολής που λάβαμε στις 25 Ιανουαρίου…Έχοντας τη συνείδησή μου ήσυχη και με περηφάνια για τη μάχη που δώσαμε, αισιοδοξώ ότι και πάλι οι πολίτες θα επιλέξουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Η επιμονή, η ειλικρίνεια και η αποφασιστικότητα με την οποία διαπραγματευτήκαμε αλλά και τα δείγματα από τις πολιτικές μας πρωτοβουλίες σε πολλά θέματα που νομοθετήσαμε στο εσωτερικό, πιστεύω θα εκτιμηθούν. Αυτό άλλωστε καταγράφουν οι έρευνες της κοινής γνώμης όλο το προηγούμενο διάστημα. Έχει επίσης εκλείψει το έδαφος κινδυνολογίας στο οποίο στηρίχθηκε η πολεμική εναντίον μας στις προηγούμενες εκλογές. Οι πολίτες δεν έχουν λόγο να διστάζουν να δώσουν καθαρή εντολή διακυβέρνησης στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος γνωρίζουν ότι θα διαχειριστεί με τον καλύτερο τρόπο ένα αναμφίβολα δύσκολο πρόγραμμα και ταυτόχρονα θα εγγυηθεί σημαντικές αλλαγές και τομές, με γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη και τα κοινωνικά δικαιώματα».

Ερωτηθείς από την Ιλ Μανιφέστο πως θα απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, στην αντιπολίτευση, η οποία θα τονίσει ότι το κόμμα τον Ιανουάριο ήταν κατά των μνημονίων και τελικά υπέγραψε έναν ακόμη συμβιβασμό και μνημόνιο, ο υπουργός οικονομίας τονίζει:

«Εξαντλήσαμε τα όρια μιας σκληρής και επίπονης διαπραγμάτευσης, φθάνοντας ακόμα και σε οριακές καταστάσεις. Μπροστά στον εκβιασμό και τον άμεσο κίνδυνο μιας πρωτοφανούς καταστροφής για τη χώρα και πρωτίστως για τα ασθενέστερα στρώματα, επιλέξαμε τον καλύτερο συμβιβασμό που μπορούσαμε να πετύχουμε. Τώρα ζητάμε εκ νέου τη λαϊκή εντολή να διαχειριστούμε αυτή τη συμφωνία ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τις αρνητικές της συνέπειες και να αξιοποιήσουμε τις ρωγμές που δημιουργήσαμε στο “στρατόπεδο της λιτότητας” στην Ευρώπη».

Σχετικά με την διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και το πώς ο ίδιος κρίνει και νιώθει, μετά την εξέλιξη αυτή, ο κύριος Σταθάκης προσθέτει: «Μια διάσπαση είναι πάντα μια δυσάρεστη και επίπονη διαδικασία. Ελπίζω ότι η εμπειρία μας από τέτοια τραυματικά γεγονότα και η κοινή μας πορεία μέχρι σήμερα, θα βοηθήσουν να αποφευχθούν οι χειρότερες πτυχές που μπορεί να έχει η συγκεκριμένη εξέλιξη. Οφείλω πάντως να ομολογήσω ότι δεν κατανοώ την προσέγγιση των πρώην συντρόφων, καθώς η εμπειρία της διαπραγμάτευσης ανέδειξε τα αντικειμενικά όρια της σύγκρουσης. Βρεθήκαμε κυριολεκτικά στο χείλος του γκρεμού και νομίζω αυτό θα έπρεπε να μας βοηθήσει όλους να αντιληφθούμε το πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να διεκδικήσουμε τις επιδιώξεις μας. Η εναλλακτική λύση της φυγής από την Ευρώπη, είτε από το κοινό νόμισμα είτε από την ίδια την ΕΕ, δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση βιώσιμο πολιτικό σχέδιο».

Κληθείς να αναφερθεί στους λόγους που θεωρεί ότι συμβάλλουν στην υψηλή δημοτικότητα του πρωθυπουργού, ο Γιώργος Σταθάκης, δηλώνει στην Ιλ Μανιφέστο:

«Πραγματικά ο Έλληνας Πρωθυπουργός χαίρει μεγάλης δημοτικότητας, που υπερβαίνει μάλιστα τα όρια της χώρας. Αυτό νομίζω είναι ιδιαίτερα αντιληπτό στην Ιταλία και στους αναγνώστες της εφημερίδας σας, καθώς μεγάλο τμήμα της ιταλικής Αριστεράς έδειξε να εμπνέεται από την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα. Ο Αλέξης Τσίπρας εμπνέει τους πολίτες, εντός και εκτός συνόρων, και αυτό νομίζω χάρη στην ειλικρίνεια με την οποία πολιτεύεται, στην ανάδειξη των αξιών της Αριστεράς, την απόλυτη προσήλωσή του στη μάχη κατά της διαφθοράς, της διαπλοκής και των πολιτικών που οδήγησαν στα σημερινά αδιέξοδα».

Σχετικά με το πόσο αρνητικά θα επηρεάσουν την πραγματική οικονομία και την ζωή των οικογενειών τα μέτρα του νέου μνημονίου και το αν υπάρχει ουσιαστική δυνατότητα στήριξης των ασθενέστερων κοινωνικών τάξεων ο υπουργός αποκρίνεται: «δεν πρόκειται να σας πω ότι πρόκειται για μια συμφωνία χωρίς προβλήματα. Προσφέρει, όμως, μια βάση σταθερότητας για την ανάκαμψη της οικονομίας, η αναπτυξιακή δυναμική της οποίας συμπιέστηκε όλο το προηγούμενο διάστημα. Η απελευθέρωση της δυναμικής αυτής, η ελάφρυνση του χρέους (που ήδη ξεκίνησε για τις άμεσες υποχρεώσεις και θα συνεχιστεί για τις οφειλές μεγαλύτερης διάρκειας) σε συνδυασμό με τους επενδυτικούς πόρους που θα εισρεύσουν το επόμενο διάστημα (κοινοτικά ταμεία, χρηματοδοτήσεις από επενδυτικές τράπεζες, σχέδιο Γιούνκερ) και βασικές μεταρρυθμίσεις (από το φορολογικό σύστημα μέχρι το κοινωνικό κράτος) μπορούν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις στήριξης των ασθενέστερων. Ακριβώς για να υλοποιήσουμε αυτές τις προϋποθέσεις ζητούμε την λαϊκή εντολή».

Απαντώντας, τέλος, στο «αν ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να είναι ένα κόμμα της Αριστεράς ή αν θα εξελιχθεί σε μια κεντροαριστερή δύναμη, σε ένα ΠΑΣΟΚ της νέας χιλιετίας» ο επικεφαλής του υπουργείου οικονομίας υπογραμμίζει: «ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και παραμένει αριστερό κόμμα, που μάχεται υπέρ των συμφερόντων των ασθενέστερων τάξεων και οριοθετείται με σαφήνεια έναντι της Σοσιαλδημοκρατίας. Καταφέραμε να ανοίξουμε ρωγμές στο μέτωπο της λιτότητας στην Ευρώπη. Μετά τις εκλογές, με τη δύναμη που θα μας δώσει ο ελληνικός λαός και από κοινού με τις δυνάμεις της ευρωπαϊκής Αριστεράς, θα συνεχίσουμε να παλεύουμε, ώστε οι ρωγμές αυτές να εξελιχθούν σε ρήγμα, σε οριστική ρήξη με τις πολιτικές που οδήγησαν στα σημερινά αδιέξοδα όχι μόνο την Ελλάδα αλλά ολόκληρη την Ευρώπη».

 

Δείτε επίσης:

Ενιαία κλίμακα για μισθούς, συντάξεις, ενοίκια

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ