Προς τα 45 δολ. κατρακυλά το πετρέλαιο

Νέα πτώση σημειώνει η τιμή του πετρελαίου διεθνώς καθώς το “εξαγωγικό εργοστάσιο” του πλανήτη, η Κίνα, φρενάρει επικίνδυνα επηρεάζοντας την παγκόσμια οικονομία και τις αγορές.

Η τιμή του αμερικανικού αργού μειώθηκε κατά 0,6% στα 40,55 δολάρια το βαρέλι μετά τη χθεσινή πτώση του κατά 4%. Η τιμή του μπρεντ μειώθηκε, επίσης, κατά 0,6% στα 46,88 δολάρια, κοντά στο χαμηλό 6ετίας των 45,19 δολαρίων που καταγράφηκε τον Ιανουάριο.

Οι μειώσεις στις τιμές του πετρελαίου και άλλων εμπορευμάτων έχουν πλήξει πολλές αναδυόμενες οικονομίες που είναι εξαγωγείς πρώτων υλών, ενώ οι οικονομίες αυτές έχουν υποστεί σοκ από τις εκροές κεφαλαίων, λόγω της προοπτικής αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων φέτος, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ .

Πτωτικά κινούνται τα διεθνή χρηματιστήρια και τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών, καθώς η μείωση των προσδοκιών για επικείμενη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων… ελέω Κίνας αύξησε την ανησυχία για την ευρωστία της παγκόσμιας οικονομίας.

Τα ασιατικά χρηματιστήρια υποχώρησαν σε χαμηλό διετίας, το γερμανικό χρηματιστήριο διεύρυνε τις απώλειές του (στο 0,8%), με τον φετινό Αύγουστο να προδιαγράφεται ως ο χειρότερος μήνας του για πάνω από τρία χρόνια, και οι βρετανικές μετοχές μειώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Eurofirst 300 σημείωνε πτώση μεγαλύτερη από 1%. Ο ασιατικός χρηματιστηριακός δείκτης MSCI (εκτός της Ιαπωνίας) μειώθηκε 1,6% και ο Nikkei της Ιαπωνίας 0,9%. Τα αμερικανικά χρηματιστήρια υποχώρησαν χθες το βράδυ κατά σχεδόν 1%.

Η πίεση στα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών εντάθηκε, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την ανάπτυξη τόσο της κινεζικής όσο και της αμερικανικής οικονομίας. Η τουρκική λίρα υποχώρησε σε χαμηλό επίπεδο-ρεκόρ και το καζακικό νόμισμα (το τένγκε) βυθίστηκε κατά 23%, μετά την απόφαση των κρατικών αρχών να εγκαταλείψουν την ισοτιμία του νομίσματος και να επιτρέψουν τη διακύμανσή της. «Οι ασιατικές μετοχές έπεσαν, υπό την πίεση των χαμηλότερων τιμών πετρελαίου… (και) των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της Fed (κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ), που ενίσχυσαν τις ανησυχίες για την ευρωστία της παγκόσμιας οικονομίας, εγείροντας αμφιβολίες για την αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων τον επόμενο μήνα», δήλωσε στέλεχος της εταιρείας ETX Capital στο Λονδίνο.

Οι φόβοι ότι η ανάπτυξη της Κίνας, η οποία στήριξε την παγκόσμια οικονομία μετά τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, επιβραδύνεται μακροπρόθεσμα, επηρεάζουν σε όλο τον κόσμο τα στοιχεία ενεργητικού με υψηλότερο ρίσκο. Τα εμπορεύματα και οι αναδυόμενες αγορές είναι μεταξύ αυτών που έχουν πληγεί περισσότερο, λόγω του φόβου επιβράδυνσης της κινεζικής ζήτησης, ανησυχίες που αυξήθηκαν από τα πρακτικά της συνεδρίασης της Fed.

Δείτε επίσης

Η νόσος του “κινέζικου δράκου” πιο βαριά από της Ελλάδας

Γιατί χωλαίνει… η ευρωζώνη παρά τις “ενέσεις” Ντράγκι

FT: Γιατί η Κίνα τρομάζει περισσότερο τον Ντράγκι από την Ελλάδα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ