Στο στόχαστρο το λαθρεμπόριο καυσίμων με ελέγχους στα πρατήρια

Εντατικούς ελέγχους στα πρατήρια υγρών καυσίμων ξεκινά το υπουργείο οικονομικών καθώς οι απώλειες στα δημόσια έσοδα ξεπερνούν το 1 δισ. ετησίως από το λαθρεμπόριο.

Οι έλεγχοι γίνονται για να διαπιστωθεί ποια πρατήρια δεν έχουν ακόμα τοποθετήσει το σύστημα εισροών εκροών.

Μαζί με μια σειρά από μέτρα, που θα εφαρμοστούν σε όλη την αλυσίδα διακίνησης καυσίμων, ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης δηλώνει αποφασισμένος να πατάξει το λαθρεμπόριο καυσίμων που έχει ως συνέπεια , απώλειες στα δημόσια έσοδα, που ξεπερνούν το 1 δισ. ετησίως.

Ένα μεγάλο πρόβλημα καλείται να αντιμετωπίσει το Υπ. Οικονομικών στο πλαίσιο της πάταξης της φοροδιαφυγής. Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ κάνουν φτερά κάθε χρόνο από τα δημόσια ταμεία εξαιτίας του φαινομένου.

Ο Αν. Υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης τονίζει ότι: Στο λαθρεμπόριο καυσίμων έχουμε εμφανίσει μια συγκεκριμένη δέσμη μέτρων τα οποία βασίζονται σε ένα θεσμικό πλαίσιο που έχει ψηφιστεί ήδη στο παρελθόν αλλά δεν είχε ολοκληρωθεί και σε νέα μέτρα τα οποία θα έρθουν για να ψηφιστούν το επόμενο χρονικό διάστημα. Δεν κάνουμε τίποτα άλλο από το να υλοποιούμε εκείνο το θεσμικό πλαίσιο το οποίο χρησιμοποιούν και οι υπόλοιπες χώρες για να χτυπήσουμε μια μεγάλη μάστιγα για τη δημόσια οικονομία.

Στο στόχαστρο των ελέγχων μπαίνουν τα πρατήρια που δεν έχουν εγκαταστήσει το σύστημα εισροών-εκροών και ως εκ τούτου δεν βρίσκονται αναρτημένα στο λευκό κατάλογο της ιστοσελίδας του υπουργείου Οικονομικών. Σε αυτά τα πρατήρια θα απαγορεύεται η πώληση καυσίμων.

Σωστά βρίσκει τα μέτρα ο Γιώργος Ασμάτογλου, πρόεδρος των πρατηριούχων Αττικής, επισημαίνοντας ότι αν εφαρμοστούν θα βοηθήσουν στην πάταξη της φοροδιαφυγής.

Πώς θα επιτευχθεί η πάταξη της λαθρεμπορίας καυσίμων:

– Με ιχνηθέτηση σε όλα τα καύσιμα

– Με GPS σε όλα τα πλωτά και επίγεια μέσα μεταφοράς

– Με σάρωση όλων των πρατηρίων πετρελαίου θέρμανσης με μικτό κλιμάκιο ελέγχου.

Η ιχνηθέτηση σε όλα τα καύσιμα, δηλαδή ενός μηχανισμού που παρακολουθεί τη διαδρομή του καυσίμου από το διυλιστήριο μέχρι το πρατήριο, η τοποθέτηση GPS σε όλα τα μεταφορικά μέσα καυσίμων, καθώς και η σάρωση όλων των πρατηρίων πετρελαίου θέρμανσης με μικτό κλιμάκιο ελέγχου για την τήρηση της προβλεπόμενης τοποθέτησης και παραγωγικής λειτουργίας του συστήματος εισροών-εκροών, περιλαμβάνονται στις αποφάσεις για το θέμα του Λαθρεμπορίου Καυσίμων στις οποίες κατέληξε η Μόνιμη Διϋπουργική Επιτροπή που συνεδρίασε την περασμένη εβδομάδα.

Περίπου 1 δις ευρώ υπολογίζονται οι ετήσιες απώλειες των δημόσιων ταμείων από το λαθρεμπόριο καυσίμων. Ένα από τα μέτρα που θεωρούνται αποτελεσματικά είναι το σύστημα εισροών – εκροών. Ωστόσο αρκετά πρατήρια δεν έχουν τοποθετήσει ακόμα αυτό το σύστημα.

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Οικονομίας με εξαιρετικά επείγον έγγραφό του, ζητά μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου να έχουν αποσταλεί από τις περιφέρειες όλης της χώρας στη Γενική Γραμματεία εσόδων τα αποτελέσματα της διασταύρωσης των στοιχείων για την τοποθέτηση και τη λειτουργία των συστημάτων παρακολούθησης εισροών – εκροών στα πρατήρια υγρών καυσίμων.

Πηγή: ert.gr 

 

Δείτε επίσης

Βενζινοπώλες: Η φορολογία φταίει για τα ακριβά καύσιμα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ