Γιατί η Μέρκελ φεύγει για Βραζιλία μετά τη Bundestag για την Ελλάδα

Αμέσως μετά την ψηφοφορία στη Bundestag για την Ελλάδα, η Άνγκελα Μέρκελ αναχωρεί – συνοδευόμενη από το μισό υπουργικό της συμβούλιο – για την Βραζιλία. Πρώτες διαβουλεύσεις Γερμανίας-Βραζιλίας σε κυβερνητικό επίπεδο.

Η Βραζιλία είναι – μετά την Κίνα και την Ινδία- η τρίτη αναδυόμενη οικονομία, με την οποία η Γερμανία διεξάγει διαβουλεύσεις σε κυβερνητικό επίπεδο, γεγονός που υπογραμμίζει την εξέχουσα σημασία που αποδίδει το Βερολίνο στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Οι πρώτες αυτές διαβουλεύσεις όμως πραγματοποιούνται σε μια αρκετά δύσκολη χρονική συγκυρία: η Βραζιλία βρίσκεται αντιμέτωπη με αναιμική ανάπτυξη, υψηλό πληθωρισμό αλλά και την εντεινόμενη δυσαρέσκεια στο πρόσωπο της Ντίλμα Ρούσεφ, λόγω και των σκανδάλων διαφθοράς, που μεταφράζεται σε μαζικές, το τελευταίο διάστημα, διαδηλώσεις κατά της προέδρου.

Υπογραφή πολυάριθμων συμφωνιών

Διαφθορά, οικονομική κρίση και έλλειψη προοπτικής, ένα άκρως επικίνδυνο μείγμα για το οποίο όμως δεν μπορεί να αποδοθεί η αποκλειστική ευθύνη στην πρόεδρο της χώρας, σχολιάζει ο πρόεδρος του γερμανο-βραζιλιάνικου Εμπορικού Επιμελητηρίου στο Σάο Πάολο, Βόλφραμ Άντερς:

«Η πολιτική φέρει την ευθύνη της κρίσης. Δεν θα ήθελα όμως να την προσωποποιήσω. Η οικονομική ανάπτυξη της Βραζιλίας διήρκεσε μια δεκαετία μέχρι και το 2011, εντούτοις ήταν εφικτή λόγω των πολύ καλών τιμών των πρώτων υλών. Αυτό είχε άμεσες συνέπειες: η κατανάλωση τονώθηκε, οι εισαγωγές αυξήθηκαν. Όλο αυτό το διάστημα όμως δεν αυξήθηκε η βιομηχανική παραγωγή. Δεν αξιοποιήθηκε δηλαδή το διάστημα αυτό για τη λήψη μέτρων προκειμένου να βελτιωθούν οι υποδομές και να ενισχυθεί έτσι και η βιομηχανία. Από το 2011 έχουμε μια διαφορετική κατάσταση. Οι τιμές των πρώτων υλών έχουν μειωθεί ενώ έχει υποχωρήσει και η ζήτηση από την Κίνα. Αυτό έχει τρομερές επιπτώσεις για χώρες όπως τη Βραζιλία, οι οποίες εξαρτώνται από τις εξαγωγές πρώτων υλών».

Μέσα σε αυτό το δύσκολο και θολό πολιτικό και οικονομικό τοπίο λοιπόν , η Ντίλμα Ρούσεφ υποδέχεται αύριο Πέμπτη την Α. Μέρκελ καθώς και έξι γερμανούς υπουργούς, μεταξύ αυτών οι υπουργοί Περιβάλλοντος, Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Όπως ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστιάνε Βιρτς, στο επίκεντρο των συνομιλιών θα τεθούν τα θέματα επιστήμη, τεχνολογία και καινοτομία καθώς και η εμβάθυνση της συνεργασίας σε ζητήματα που άπτονται της προστασίας του κλίματος και του περιβάλλοντος. Αναμένεται μάλιστα η υπογραφή πολυάριθμων διμερών συμφωνιών.

Σημαντικός οικονομικός εταίρος η Βραζιλία

Από οικονομική σκοπιά η Βραζιλία είναι η σημαντικότερη για τη Γερμανία χώρα της νοτίου Αμερικής, δεδομένου ότι δραστηριοποιούνται εκεί ενεργά 1.400 περίπου γερμανικές επιχειρήσεις.

Παρά τη σημερινή δύσκολη κατάσταση στη χώρα πάντως, ο Βόλφραμ Άντερς εκτιμά ότι και στο μέλλον η Βραζιλία θα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι:

«Απλά δεν θα πρέπει να νομίζει κανείς ότι όλα μπορούν να βελτιωθούν μέσα σε έναν χρόνο. Χρειάζεται καιρός για να αποδώσουν τα μέτρα που έχουν ληφθεί. Παράλληλα όμως πρέπει να γίνουν συστηματικές προσπάθειες προκειμένου αφενός να υπάρξει απόλυτη διαφάνεια στο σκάνδαλο διαφθοράς και αφετέρου να δημιουργηθούν καλύτερες προϋποθέσεις για τις βιομηχανικές επιχειρήσεις. Αυτά είναι τα δυο θέματα πάνω στα οποία θα πρέπει να εργαστούν στη Βραζιλία. Με τον τρόπο αυτό θα επιστρέψει η εμπιστοσύνη και κατ΄ επέκταση οι επενδύσεις και η ανάπτυξη».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γερμανία διεξάγει με ελάχιστες χώρες τακτικές διαβουλεύσεις σε κυβερνητικό επίπεδο, με κοινές συνεδριάσεις των υπουργικών συμβουλίων. Πέρα από τη Βραζιλία, στις χώρες αυτές συγκαταλέγονται η Κίνα, η Γαλλία, η Ινδία, το Ισραήλ, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Πολωνία, η Ρωσία και η Ισπανία.

Πηγή: Deutsche Welle

 

Δείτε επίσης

Έρχονται τα πρώτα 13 δισ. ευρώ του ESM

Bild: Πρέπει να πληρώνουμε για πάντα τους Έλληνες;

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ