Βουλιάζει ξανά το χρηματιστήριο στην Κίνα

Τα κινεζικά χρηματιστήρια βυθίστηκαν, καθώς η ισοτιμία του γουάν εξασθένησε έναντι του δολαρίου, αναζωπυρώνοντας τους φόβους ότι το Πεκίνο μπορεί να επιδιώκει μία μεγαλύτερη υποτίμηση του νομίσματός του, παρά τα σχόλια της κεντρικής τράπεζας ότι δεν βλέπει λόγο για περαιτέρω υποχώρησή του γουάν.

Ο σύνθετος δείκτης του Χρηματιστηρίου της Σανγκάης έκλεισε με απώλειες 6,1%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τις 27 Ιουλίου. Ο δείκτης των μεγαλύτερων εισηγμένων εταιρειών στα Χρηματιστήρια της Σανγκάης και της Σεντζέν μειώθηκε κατά 6,2%.

Οι ανησυχίες ότι εταιρείες μπορεί να βγάλουν περισσότερα χρήματα έξω από την Κίνα, καθώς η οικονομία της επιβραδύνεται και η φημολογία ότι η κυβέρνηση μπορεί να αρχίσει να μειώνει τη στήριξη στα χρηματιστήρια της χώρας, παρακίνησε επίσης τους επενδυτές να πάρουν τα κέρδη τους έπειτα από μία άνοδο των τιμών τις τελευταίες εβδομάδες, δήλωσαν χρηματιστές.

Το γουάν υποχώρησε έναντι του δολαρίου σήμερα, παρά το γεγονός ότι η κεντρική τράπεζα της Κίνας όρισε την κεντρική ισοτιμία του ελαφρά υψηλότερα, και οι χρηματιστές αναμένουν ότι το κινεζικό νόμισμα θα παραμείνει υπό καθοδική πίεση, καθώς η οικονομία αντιμετωπίζει δυσκολίες.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (κεντρική τράπεζα) υποτίμησε κατά 2% το γουάν την περασμένη εβδομάδα, πυροδοτώντας ένα κύμα πωλήσεων από τους επενδυτές, οι οποίοι ανησυχούν ότι το Πεκίνο θέλει να προκαλέσει μία πολύ μεγαλύτερη πτώση της αξίας του νομίσματος για να ενισχύσει τις αδύναμες εξαγωγές. Η κεντρική τράπεζα αναγκάσθηκε αργότερα να παρέμβει στην αγορά και να ζητήσει από τις κρατικές τράπεζες να στηρίξουν το νόμισμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης

Μια εικόνα… λούζει κρύο ιδρώτα τον Ομπάμα

Κινέζικη… τρικλοποδιά στη Γερμανία

FT: Γιατί η Κίνα τρομάζει περισσότερο τον Ντράγκι από την Ελλάδα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ