Ο Βαρουφάκης εξετάζει το “φαύλο κύκλο” του νέου μνημονίου

Σκληρή κριτική σχεδόν φράση-φράση ασκεί ο Γιάνης Βαρουφάκης στο έγγραφο της συμφωνίας Ελλάδας – δανειστών την οποία θεωρεί ως ένα ακόμη αποτυχημένο μνημόνιο που διαιωνίζει το φαύλο κύκλο της κρίσης.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών σημειώνει πάνω στο κείμενο που αριθμεί περισσότερες από 55 σελίδες, με μπλε χρώμα τις καυστικές παρατηρήσεις του για το αδιέξοδο και την αγριότητα του νέου μνημονίου.

Ο καθηγητής οικονομικών στο tweet που παραπέμπει στo προσωπικό του blog, περιγράφει γιατί πάλεψε ενάντια σε μια τέτοια συμφωνία.

Ο ίδιος σημειώνει ότι φοβάται πως το νέο μνημόνιο απλώς θα τροφοδοτήσει περαιτέρω το «φαύλο κύκλο της αποπληθωριστικής ύφεσης που κρατά σχεδόν έξι χρόνια» στην Ελλάδα, με στόχος ανάπτυξης αδύνατον να επιτευχθούν και  ακατόρθωτα μέτρα.

Αναφέρει πως το μνημόνιο είναι “γραμμένο στη γλώσσα της τρόικα και έτσι σχεδόν αδύνατο να αποκρυπτογραφηθεί από εκείνους που δεν μιλούν αυτή την ανορεκτική γλώσσα”.

Όπως σημειώνει μέσα στο κείμενο που παραθέτει σε αρχείο “η αληθινή ιστορία είναι πως το μνημόνιο προετοιμάστηκε ώστε να αντανακλά την κεφαλαιοποίηση του εξευτελισμού της ελληνικής κυβέρνησης στη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Ιουλίου”. Μεταξύ άλλων ο Γ. Βαρουφάκης εξηγεί πως το κείμενο επιβάλει στην Αθήνα να “συμφωνεί εκ των προτέρων με την τρόικα, ακόμη και αν διαφωνεί! Φυσικά το αντίθετο δεν υφίσταται”.

O Γ. Βαρουφάκης υποστηρίζει ότι το μνημόνιο «καλείται να εφαρμοστεί από μία κυβέρνηση που δεν το πιστεύει».

«Ο υπαινιγμός πως όλα πήγαιναν κατ’ ευχήν στην ελληνική οικονομία μέχρι που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τα έκανε μαντάρα είναι το χειρότεο είδους “ιστορίας των νικητών” που κατηγορεί το θύμα για την μοίρα του» αναφέρει.

Επίσης, για τη ρύθμιση των 100 δόσεων, κατηγορεί την τρόικα πως «λειτουργεί εκδικητικά, επειδή το μέτρο αποδείχθηκε επιτυχές, μία επιτυχία που η τρόικα δεν μας συγχώρησε ποτέ» και υποστηρίζει, σε αρκετά σημεία της ανάλυσής του, ότι οι θεσμοί «σκόπιμα θέλησαν να οδηγήσουν σε ασφυξία την ελληνική οικονομία».

Τέλος, εκτιμά πως «όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην εξουσία, η τρόικα πυροδότησε το bank run για να ανατρέψει την κυβέρνησή μας ή να την καθυποτάξει».

 

Μεταξύ άλλων γράφει: “Η τρόικα θεωρεί πως όλη η διαδικασία νομοθέτησης πρέπει να τελεί υπό την έγκρισή της, συμπεριλαμβανομένων των νόμων για την ανώτατη εκπαίδευση, κλπ. Η εθνική κυριαρχία έχει καταπέσει.”

Όσο αφορά τα θέματα της φορολογίας τονίζει ότι με την απλοποίηση της κλίμακας “εξασφαλίζεται ότι οι φτωχοί θα πληρώσουν περισσότερα και οι πλούσιοι θα έχουν φοροαπαλλαγές”.

Δείτε επίσης

Οι κρυφοί διάλογοι στο Eurogroup και τα “βέλη” κατά Βαρουφάκη

Bloomberg View: Το τρίτο πακέτο δεν σηκώνει πανηγυρισμούς

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ