Moody’s: Κίνδυνος η πολιτική αστάθεια στην εφαρμογή του μνημονίου

Πολύ υψηλός παραμένει ο κίνδυνος μη εφαρμογής του τρίτου «προγράμματος στήριξης» της Ελλάδας μολονότι υπερψηφίστηκε από το κοινοβούλιο λόγω των πολιτικά αμφιλεγόμενων απαιτήσεων, αναφέρει η Moody’s στο Εβδομαδιαίο Δελτίο της.

Αν και αποτελεί θετικό πιστωτικό γεγονός (credit positive), όπως σημειώνει ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης,  η αποτυχία της κυβέρνησης να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης -την οποία ενδέχεται να ζητήσει τις προσεχείς ημέρες από την ελληνική βουλή- θα απαιτούσε την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, αυξάνοντας την πολιτική αβεβαιότητα και τους κινδύνους για την εφαρμογή του προγράμματος.

Αυτή η αβεβαιότητα, επιδεινώνεται από την περιορισμένη δυνατότητα των ελληνικών θεσμών να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις και τη σημαντική κοινωνικό και πολιτική αντίθεση στους όρους του τρίτου προγράμματος. Κατά τη Moody’s, η επιτυχία του τρίτου προγράμματος διάσωσης απέχει πολύ από το να θεωρηθεί βέβαιη, διατηρώντας τον κίνδυνο ρευστότητας για την ελληνική κυβέρνηση σε υψηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια της περιόδου του προγράμματος.

Ακόμη κι αν επιτευχθεί πολιτική συμφωνία, οποιαδήποτε απόκλιση στην υλοποίηση του προγράμματος της Ελλάδας θα εγείρει περαιτέρω αμφιβολίες για τη συνέχιση της χρηματοδοτικής υποστήριξης από τους Ευρωπαίους εταίρους της χώρας.

Όπως σημειώνει σε άλλο σημείο της ανάλυσής του ο οίκος αξιολόγησης, η σκληρή στάση ορισμένων βασικών κρατών – μελών της ευρωζώνης απέναντι στην Ελλάδα – και ο πιθανός ρόλος που θα διαδραματίσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ο οποίος εξαρτάται από την αναδιάρθρωση του επίσημου χρέους – μειώνει τη βεβαιότητα επίτευξης μίας βιώσιμης πολιτικής συμφωνίας για το πρόγραμμα. 

 

Δείτε επίσης

Moody’s: Αυξημένοι οι κίνδυνοι εφαρμογής της συμφωνίας

Ούγκο Ντίξον: Οι τράπεζες “αχίλλειος πτέρνα” της ελληνικής οικονομίας

Γλέζος: Η αλλοπρόσαλλη στρατηγική της Κυβέρνησης Μαξίμου…

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ