Δεν είναι μόνο η Ελλάδα “προβληματική” δείχνουν Ιαπωνία – Κίνα

Δεν είναι μόνο η Ελλάδα της ευρωζώνης “προβληματική”. Στο «βάλτο» παραμένει η Ιαπωνία στη σκιά της κινέζικης… υποχώρησης.

Η οικονομική δραστηριότητα στην Ιαπωνία συρρικνώθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2015, ένα πισωγύρισμα για την κυβέρνηση του Σίνζο Άμπε έπειτα από ένα καλό πρώτο τρίμηνο, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, την ώρα που και η ευρωζώνη επιστρέφει στη στασιμότητα παρά την “εκτύπωση” χρήματος… αλά ιαπωνικά.

Η πτώση των εξαγωγών και ο περιορισμός των καταναλωτικών δαπανών, σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της οικονομικής επιβράδυνσης της Κίνας, οδήγησαν σε συρρίκνωση το Ιαπωνικό ΑΕΠ, για πρώτη φορά από το γ’ τρίμηνο του 2014. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ιαπωνική κυβέρνηση, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) συρρικνώθηκε κατά 1,6% στο διάστημα Απριλίου-Ιουνίου, έναντι πτώσης κατά 1,9% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο, το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 0,4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα. Η κατανάλωση των νοικοκυριών, που ανέρχεται περίπου στο 60% του ΑΕΠ, υποχώρησε κατά 0,8% έπειτα από αύξηση 0,4% που κατέγραψε στο πρώτο τρίμηνο. Οι επενδύσεις των επιχειρήσεων κατέγραψαν πτώση 0,1% έπειτα από αύξηση 2,8% στο πρώτο τρίμηνο.

Η εξωτερική ζήτηση συνέβαλε από την πλευρά της αρνητικά στην αύξηση του ΑΕΠ (-0,3 της μονάδας), ενώ οι εξαγωγές ήταν κατά 4,4% μικρότερες εκείνων του πρώτου τριμήνου. Οι αναλυτές που ρωτήθηκαν από τον όμιλο οικονομικής πληροφόρησης Nikkei ανέμεναν κατά μέσο όρο μία υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 0,5% το τρίμηνο. Σε ετήσιους ρυθμούς, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 1,6%, ενώ οι αναλυτές φοβούνταν ότι θα ήταν μεγαλύτερη (-1,9%).

Πρόκειται για την πρώτη υποχώρηση του ΑΕΠ από το τρίτο τρίμηνο του 2014. Τότε η Ιαπωνία είχε πέσει σε ύφεση, στον απόηχο μίας αύξησης του ΦΠΑ στις πωλήσεις. Η χώρα ξαναβρήκε στη συνέχεια την ανάπτυξη, επιταχύνοντας μάλιστα τον ρυθμό της στις αρχές του έτους (+1,1% το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με αναθεωρημένα στοιχεία), όμως η κατανάλωση των νοικοκυριών παρέμεινε αναιμική, ένδειξη μίας εύθραυστης ανάπτυξης.

Τα στοιχεία αυτά ασκούν πίεση στον ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε ο οποίος προσπαθεί εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια να επανεκκινήσει την τρίτη οικονομική δύναμη στον κόσμο μέσω μίας πολιτικής που αποκαλείται “abenomics” η οποία αποτελείται από τρεις άξονες, δημοσιονομική ευελιξία, νομισματική χαλάρωση και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, με βάση της «εκτύπωση» χρήματος.

Ο υπουργός απηύθυνε, εξάλλου, νέα έκκληση στις επιχειρήσεις να αυξήσουν τους μισθούς, κρίνοντας πως οι μισθολογικές αυξήσεις που δόθηκαν δεν ήταν αντίστοιχες με τα κέρδη-ρεκόρ που κατέγραψαν ως αποτέλεσμα του αδύναμου γεν.

 

Δείτε επίσης

FT: Το Grexit φοβούνταν από την Κίνα το βρήκαν – ΦΩΤΟ

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις για το ελληνικό χρέος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ