Bloomberg View: Το τρίτο πακέτο δεν σηκώνει πανηγυρισμούς

Αν θα πετύχει το τρίτο πακέτο «διάσωσης» που συμφωνήσαν  Αθήνα – δανειστές αναρωτιέται το άρθρο γνώμης στο Bloomberg View.

Σημειώνει πως είναι η Τρίτη φορά που έρχεται «πρόγραμμα» στην Ελλάδα εν μέσω έντονων αντεγκλήσεων Αθήνας – δανειστών αυτή τη φορά αλλά  παρά τον θρίαμβο των πιστωτών σε αυτή τη μάχη τα σημάδια δείχνουν ό,τι δεν θα είναι τόσο ανθεκτικό όσο εκείνα στις προηγούμενες αποτυχίες.

Η πρώτη πρόκληση είναι να η συμφωνία να οργανωθεί και να λειτουργήσει. Το κοινοβούλιο στη Γερμανία πρόκειται να ψηφίσει αυτή την εβδομάδα και η εσωτερική διαφωνία στο κόμμα της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ έχει προκαλέσει πονοκέφαλο.

Το άλλο ερώτημα σημειώνει το Bloomberg View είναι εάν η συμφωνία θα δουλέψει; Αυτό εξαρτάται από το τι σημαίνει «δουλεύει». Το πρόγραμμα υποθέτει ότι η παραγωγή η πορεία του ΑΕΠ θα συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο τόσο το τρέχον έτος όσο και το επόμενο.

Η ανάκαμψη, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τους περισσότερους παρατηρητές, θα εξαρτηθεί από την νέα ελάφρυνση του χρέους. Αλλά οι κόντρες με τη Γερμανία που δεν δέχεται «κούρεμα» εντείνονται και συζητείται περισσότερο το ενδεχόμενο επιμήκυνσης της αποπληρωμής υπό καθεστώς διαρκούς αξιολόγησης και εποπτείας εφαρμογής των μέτρων.

Η Ελλάδα εξακολουθεί να χρειάζεται τα ίδια τρία πράγματα που χρειάστηκε από το 2010: μια σαφή δέσμευση για διαρθρωτικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης αποτελεσματικό για το μέλλον που να αφήνει περιθώρια για ανάκαμψη βραχυπρόθεσμα και οριστική  μείωση των χρεών καθώς δεν υπάρχει καμιά ελπίδα να μπορέσουν να αποπληρωθούν.

Η συμφωνία που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα θα μπορούσε να πει κάποιος πως είναι καλύτερη από το τίποτα και ενδεχομένως μπορεί να επιτύχει πιθανότατα αναβάλλοντας την επόμενη κρίσης για λίγους μήνες.

Αποτυγχάνει, ωστόσο, και στα τρία παραπάνω σημεία.

 

Δείτε επίσης

Η βουτιά στο “ζωώδες ένστικτο” της Ελλάδας των μνημονίων – ΦΩΤΟ

Συνεδριάζει την Τετάρτη η γερμανική Βουλή για την Ελλάδα

Η Μέρκελ “βλέπει” ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ