Ξεκινάει το τρίτο μνημόνιο με 26 δισ. ευρώ στη σέντρα

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Οι 19 υπουργοί οικονομικών υιοθέτησαν χθες το κείμενο του ελληνικού μνημονίου και πάτησαν το κουμπί της έναρξης του 3ου ελληνικού προγράμματος. Μετά από τις εγκρίσεις των εθνικών κοινοβουλίων και την τελική, αλλά τυπική απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ESM την ερχόμενη Τετάρτη 19 Αυγούστου, η Ελλάδα έχει λαμβάνειν μέχρι και 86 δισ. τα επόμενα τρία χρόνια από τον ESM και το ΔΝΤ συνολικά.

To ΔΝΤ, όπως έγινε γνωστό θα μετέχει κανονικά στο 3ο ελληνικό πρόγραμμα, με δικό του πακέτο και ξεχωριστή απόφαση που θα ληφθεί τον Οκτώβριο. Η Κριστίν Λαγκάρντ που μετείχε με τηλεδιάσκεψη στο Eurogroup έδωσε τις σχετικές διαβεβαιώσεις στους υπουργούς και οι 19 την διαβεβαίωσαν ότι τα σημεία που επιθυμεί να δει το Ταμείο να έχουν λυθεί ως τότε, θα έχουν διευθετηθεί.

Συγκεκριμένα το Ταμείο, εκτός από το γνωστό θέμα του χρέους, θέλει να ξέρει ότι και το συνταξιοδοτικό είναι βιώσιμο, αλλά και το τραπεζικό σύστημα σταθεροποιημένο.

Ειδικά σε σχέση με το χρέος οι 19 θα δουν αν και κατά πόσο χρειάζεται μια αναδιάρθρωση μετά το πέρας της 1ης αξιολόγησης. Και τότε όμως, όπως εξήγησε ο Κλάους Ρέγκλιγκ “τα περιθώρια είναι εξαιρετικά μικρά, διότι αν ο ESM δανείσει κάτω του κόστους, τότε κάποιος θα πρέπει να τον αποζημιώσει και τέτοια διάθεση δεν υπάρχει.

Επί της ουσίας όμως, οι εταίροι, από κοινού με το ΔΝΤ έχουν αλλάξει στρατηγική στο θέμα του χρέους. Το ύψος δεν ενδιαφέρει πια, τόσο όσο η εξυπηρέτηση – και αυτή είναι εξαιρετικά χαμηλή για πολλά χρόνια, ακόμα και χωρίς άλλες παρεμβάσεις.

Προς το παρόν, το Eurogroup θα εκταμιεύσει 13 δισ. προς την Ελλάδα, τα 12,5 από τα οποία αντιστοιχούν στις ανάγκες της 20ης Αυγούστου προς την ΕΚΤ (3,2 δισ.), την αποπληρωμή του δανείου γέφυρα (7,2 δισ.) και τις ανάγκες αναχρηματοδότησης του Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου. Τα υπόλοιπα 500 εκατομμύρια θα πάνε για ληξιπρόθεσμα στο εσωτερικό.

Αν η χώρα εφαρμόσει το πρόγραμμα, δηλαδή ψηφίσει τα προαπαιτούμενα Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου, τότε θα λάβει άλλα 3 δισ. για ληξιπρόθεσμες οφειλές στο εσωτερικό, σε δύο δόσεις.

Την ίδια ώρα ο ESM θα βάλει σε έναν ξεχωριστό δικό του λογαριασμό, άλλα 10 δισ. σε μορφή ομολόγων εγγυοδοσίας, για την μελλοντική ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Σε αυτή την ανακεφαλαιοποίηση θα συμμετάσχουν με υποχρεωτικές απώλειες (bail in) οι μέτοχοι και οι ομολογιούχοι των τραπεζών, όχι όμως και οι καταθέτες.

Πηγή: real.gr

Δείτε επίσης

Σόιμπλε: Τον Οκτώβριο η συζήτηση για το ελληνικό χρέος – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ