Bloomberg: Ο Σόιμπλε δείχνει εμπιστοσύνη τώρα στην Ελλάδα

Το αισιόδοξο σινιάλο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά την είσοδο στο Eurogroup θα φέρει, σύμφωνα με το Bloomberg, ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα απομακρύνοντας την κρίση που απειλούσε τη νομισματική ένωση.

Ο Σόιμπλε και οι ομόλογοί του από τα 19 κράτη μέλη της ευρωζώνης έχουν αρχίσει να συζητούν για ένα τριετές πακέτο βοήθειας, ύψους 86 δισ. ευρώ.

Ένα δάνειο μικρής διάρκειας, προκειμένου να μην υπάρξει πιστωτικό γεγονός με μη πληρωμή της ΕΚΤ, είναι η εναλλακτική λύση σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Αλλά ο Σόιμπλε δήλωσε «πεπεισμένος ότι απόψε θα φτάσουμε σε αποτέλεσμα γιατί στις προετοιμασίες σημειώθηκε πρόοδος».

Οι βουλευτές στην Αθήνα ψήφισαν νωρίς την Παρασκευή νέες οικονομικές μεταρρυθμίσεις και μέτρα λιτότητας ως προϋποθέσεις για πρόσθετη οικονομική βοήθεια.

Περίπου 240 δισ. ευρώ σε δανειακές δεσμεύσεις από το 2010 απέτυχαν να αλλάξουν την κατάσταση στην Ελλάδα και η εμπιστοσύνη που κλονίστηκε στις διαπραγματεύσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους δανειστές παραλίγο να οδηγήσουν τη χώρα εκτός ευρώ τον περασμένο μήνα.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είπαν την Παρασκευή ότι η ελάφρυνση του χρέους θα συζητηθεί τον Οκτώβριο, όταν το ΔΝΤ θα αποφασίσει αν θα συνεισφέρει στο πρόγραμμα.

Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στην εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών που έχουν συσσωρεύσει μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά τη διάρκεια της κρίσης και πως θα γίνει ελάφρυνση του ελληνικού χρέος που να αφήνει ικανοποιημένες όλες τις πλευρές.

Ένα πράσινο φως για ένα πλήρες πακέτο θα έκανε 23 δισ. ευρώ διαθέσιμα την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να αρχίσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, να καλυφθούν ανάγκες του προϋπολογισμού και να πληρωθεί η δόση των 3.2 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ.

Όπως είπε και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ,«θα υπάρχουν ερωτηματικά, θα υπάρχει κριτική, θα υπάρχουν θέματα που θα πρέπει να ξεκαθαριστούν ή, και να αλλάξουν, όμως στο τέλος της βραδιάς θα έχουμε μία θετική εξέλιξη».

Πηγή: enikonomia

Διαβάστε επίσης:

Σόιμπλε: Αν δεν βρούμε λύση θα πάμε σε δάνειο – γέφυρα – ΒΙΝΤΕΟ

Η χειραψία του Τσακαλώτου με Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ – ΦΩΤΟ

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ