Σε “τοξική” ατμόσφαιρα το Eurogroup στις 4 μμ

Καθοριστικός αναμένεται να είναι ο ρόλος του Β. Σόιμπλε στο Eurogroup σήμερα στις 4 μμ στις Βρυξέλλες μετά την επεισοδιακή έγκριση της συμφωνίας στη βουλή στην Αθήνα που βάθυνε ακόμη περισσότερο το ρήγμα στον κυβερνητικό συνασπισμό του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, αναφέρουν σχόλια στο Euobserver και στη Deutsche Welle.

Σε τοξική ατμόσφαιρα αναμένεται να γίνει στο Eurogroup η συνάντηση για την ελληνική διάσωση όπου θα μπορούσε κάποιος να δει τη Γερμανία να πιέζει για αυστηρότερους όρους, αναφέρει το στο Euobserver, καθώς βρίσκεται σε σύγκρουση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους.

Το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa μεταδίδει ότι στο τραπέζι του Eurogroup θα υπάρχει απόρρητη έκθεση ειδικών, στην οποία διατυπώνονται «σοβαρές αμφιβολίες» για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Μετά το πράσινο φως ακόμα και των Φινλανδών όλα δείχνουν ότι η έκβαση της συνεδρίασης του Eurogroup εξαρτάται εν πολλοίς από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σημειώνει η Deutsche Welle. Αν ο γερμανός υπουργός Οικονομικών πει «όχι», θα τεθεί το πιθανότερο σε εφαρμογή το σχέδιο β΄ που προβλέπει ένα δάνειο γέφυρα και που σημαίνει: συνέχιση των διαπραγματεύσεων για τους όρους του τρίτου προγράμματος, αλλά και νέα ψηφοφορία στην ελληνική βουλή για την επικύρωση των αλλαγών.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διαψεύδει πάντως ότι απορρίπτει τη συμφωνία, υποστηρίζοντας ότι απλά διατυπώνει ερωτήματα. Αύριο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναμένεται να επικεντρωθεί στο ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα. Ενδεχομένως με την επιμονή του να θέλει να εξευμενίσει τους «αντάρτες» στο κόμμα του που αναμένεται να καταψηφίσουν την ερχόμενη εβδομάδα στο γερμανικό κοινοβούλιο το τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα.

Όμως ο γερμανός υπουργός έχει ανοίξει και ένα ενδοκυβερνητικό μέτωπο. Λίγο μετά την ανοιχτή διαφωνία του με τον αντικαγκελάριο, υπουργό Οικονομίας και πρόεδρο των σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ για την αξιολόγηση της συμφωνίας Ελλάδας-δανειστών, ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών Άξελ Σέφερ ασκεί σκληρή κριτική κατά του Β. Σόιμπλε δηλώνοντας στην Zeit Online ότι «στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών υπάρχουν προφανώς δυνάμεις που προσπαθούν να υπονομεύσουν μια συμφωνία. Δεν ξεχνάμε ότι επί μήνες ο Β. Σόιμπλε και οι άνθρωποί του πίεζαν προς την κατεύθυνση ενός Grexit».

Έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους στο Eurogroup

Το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa μεταδίδει ότι στο τραπέζι του Eurogroup θα υπάρχει απόρρητη έκθεση ειδικών, στην οποία διατυπώνονται «σοβαρές αμφιβολίες» για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, λόγω του πολύ υψηλού χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ αλλά και των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας. Παρόλα αυτά όμως η έκθεση τάσσεται υπέρ του τρίτου ελληνικού προγράμματος, σημειώνοντας ότι «με τον κατάλληλο συνδυασμό επιμήκυνσης αποπληρωμής κεφαλαίου και επιτοκίων είναι εφικτή η διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους σε σχέση με τις χρηματοδοτικές ανάγκες, χωρίς να χρειαστεί κούρεμα.» Σε άλλο έγγραφο που θα κατατεθεί επίσης στο Eurogroup σημειώνεται ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί τα επόμενα τρία χρόνια πιθανότατα 86 δισεκατομμύρια ευρώ, μεταδίδει το dpa.

Το 84% των Γερμανών δεν πιστεύει ότι θα γίνουν μεταρρυθμίσεις

Δημοσκόπηση στη Γερμανία δείχνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών αμφισβητεί τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις. Το 84% των ερωτηθέντων δήλωσε στην δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Handelsblatt ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν θα εφαρμοστούν. Την ίδια στιγμή το 57% του γερμανικού πληθυσμού διατυπώνει αμφιβολίες για ένα τρίτο ελληνικό πρόγραμμα. Μόνο η πλειοψηφία των οπαδών των Πρασίνων τάσσεται υπέρ ενός τρίτου ελληνικού προγράμματος.

Πηγή: Euobserver, Deutsche Welle

Δείτε επίσης:

Γεροβασίλη: Ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη του – ΒΙΝΤΕΟ

Ποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν το μνημόνιο

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ