Το ΔΝΤ πιέζει την Ισπανία με το μάτι στο “Podemos”

Τα Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), προειδοποιεί την Ισπανία ότι χρειάζεται να γίνουν περισσότερα για να μειωθεί η υψηλή ανεργία, όπως και να διορθωθούν άλλες ανισσοροπίες για να προωθηθεί η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.

Δίνει ωστόσο κι ένα «χάδι» σημειώνοντας πως οι μεταρρυθμίσεις στην Ισπανία έχουν βοηθήσει στην επάνοδο σε φυσιολογική τροχιά της οικονομίας της χώρας, την ίδια ώρα που στην Πορτογαλία τα «επιτεύγματα» αποδεικνύονται αδύναμα με το χρέος στα ύψη και την αδυναμία στην οικονομία να επιστρέφει σε μια ευρωζώνη που δυσκολεύεται να βγει από τη στασιμότητα βάσει των στοιχείων του β’ τριμήνου.

Οι μεταρρυθμίσεις στην Ισπανία έχουν βοηθήσει στην επάνοδο σε φυσιολογική τροχιά της οικονομίας της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), προειδοποιώντας ωστόσο παράλληλα ότι χρειάζεται να γίνουν περισσότερα για να μειωθεί η υψηλή ανεργία, όπως και να διορθωθούν άλλες ανισσοροπίες για να προωθηθεί η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.

Η χώρα εξακολουθεί να είναι ευάλωτη σε κλυδωνισμούς από οποιαδήποτε προβλήματα επηρεάζουν την Ελλάδα, επισημαίνει επίσης το ΔΝΤ στην ετήσια έκθεσή του για την Ισπανία αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο διεθνής οργανισμός υπογραμμίζει εξάλλου ότι η Μαδρίτη πρέπει να προσπαθήσει να μειώσει το έλλειμμά της και να μην ελαττώσει την ισχύ των υφιστάμενων μεταρρυθμίσεών της.

Σε αυτές περιλαμβάνεται μια αναδιοργάνωση της αγοράς εργασίας, στην οποία προέβη η νυν κεντροδεξιά κυβέρνηση της χώρας και η οποία κατέστησε ευκολότερη την πρόσληψη και την απόλυση προσωπικού.

Η έκθεση αυτή του ΔΝΤ δημοσιοποιείται πριν από τις γενικές εκλογές στην Ισπανία, οι οποίες αναμένεται να διεξαχθούν γύρω στο Νοέμβριο και οι οποίες είναι πιθανόν να έχουν ως αποτέλεσμα ένα πιο κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο και να σημάνουν μια νέα, αβέβαιη εποχή συνασπισμών.

Εκλογές

“Θεωρούμε τις δυνητικές αμφιβολίες για το τι θα συμβεί στις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες βοηθούν σήμερα στην ανάκαμψη στην Ισπανία, ως έναν σημαντικό εσωτερικό κίνδυνο”, δήλωσε ο Χέλγκε Μπέργκερ, ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ για την Ισπανία.

Το ΔΝΤ αναμένει ανάπτυξη 3,1% της ισπανικής οικονομίας φέτος, δηλαδή κάτω από το 3,3% το οποίο προβλέπει η κυβέρνηση. Επίσης εκτιμά ότι η επάνοδος της οικονομίας στην φυσιολογική της τροχιά θα “υποχωρήσει προοδευτικά” σε χαμηλότερα επίπεδα πιο μακροπρόθεσμα.

Οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου παγκοσμίως και ένα πιο αδύναμο ευρώ έχουν μέχρι στιγμής βοηθήσει την Ισπανία, αν και τα αποτελέσματα αυτά μπορεί να μειωθούν, επισημαίνει επίσης το ΔΝΤ.

Οι μεταρρυθμίσεις της αγοράς εργασίας, οι χαμηλότεροι μισθοί και η διευκόλυνση των συνθηκών δανεισμού έπειτα από μια ενδελεχή αναδιοργάνωση των άλλοτε ευπαθών τραπεζών βοήθησαν στην ανάκαμψη της οικονομίας της Ισπανίας, έπειτα από μια παρατεταμένη πτώση, σύμφωνα με το ΔΝΤ.

Αλλά περισσότεροι από 5 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να είναι άνεργοι και μολονότι τώρα αρχίζουν να υπάρχουν ξανά θέσεις εργασίας, πολλοί εργάζονται προσωρινά ή υπό καθεστώς μερικής απασχόλησης, προσθέτει το ΔΝΤ, σημειώνοντας ότι οι θέσεις αυτές έχουν συνήθως χαμηλότερες αποδοχές απ’ό,τι άλλες.

Η Ισπανία πρέπει να προσπαθήσει και να φτιάξει αυτήν την αγορά εργασίας δύο ταχυτήτων, υπογραμμίζει το ΔΝΤ, κλείνοντας για παράδειγμα την ψαλίδα ανάμεσα στο κόστος των απολύσεων για τις προσωρινές και τις αορίστου χρόνου θέσεις εργασίας.

“Εξακολουθούν να υπάρχουν βαθειά διαρθρωτικά προβλήματα και εμμένουν οι ευπάθειες”, σημειώνει εξάλλου το ΔΝΤ στην έκθεσή του, επισημαίνοντας ότι “η ανάπτυξη αναμένεται να μειωθεί σε επίπεδα πιο κοντά στο ήδη πολύ χαμηλό ποσοστό μιας δυνητικής ανάπτυξης κάτω του 1,5%”.

Το ΔΝΤ –το οποίο έχει καλέσει την Ισπανία να συνεχίσει να μειώνει το δημόσιο χρέος της και να συντονίσει καλύτερα τις πολιτικές της στις 17 αυτόνομες περιοχές της– προβλέπει τέλος ότι το έλλειμμα της χώρας θα πέσει στο 4,4% φέτος. Ωστόσο αυτό εξακολουθεί να είναι υψηλότερο από το 4,2% που είχε συμφωνήσει η Ισπανία με τις Βρυξέλλες.

 

Δείτε επίσης

Βαρουφάκης: Η Ισπανία κινδυνεύει να γίνει Ελλάδα… – ΒΙΝΤΕΟ

Αναιμική ευρωζώνη υπονομεύει τα “προγράμματα προσαρμογής”

ΔΝΤ: Πρώτα ελάφρυνση χρέους και μετά συμμετοχή στο τρίτο πακέτο

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ