Ο νέος “νομισματικός πόλεμος” η Κίνα η ευρωζώνη και η Ελλάδα

Ισχυρές πιέσεις ασκούνται στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου μετά τις αναταράξεις από την Κίνα που αποφάσισε να υποτιμήσει το γουαν κατά 2%, στη σκιά του “ελληνικού δράματος” στην ευρωζώνη και το νέο μνημόνιο… σωτηρίας.

Αρκετοί μιλούν για την έναρξη ενός νέου γύρου νομισματικού πολέμου που καταδεικνύει τα προβλήματα στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη η οποία «φρενάρει» επικίνδυνα και ορισμένοι κάνουν λόγο για δείγμα «απότομης προσγείωσης».

Το Πεκίνο δικαιολόγησε την  απόφαση της υποτίμησης του νομίσματος ως  μία «μεταρρυθμιστική ενέργεια υπέρ της ελεύθερης αγοράς», ωστόσο πολύ είναι αυτοί που πιστεύουν ότι είναι η αρχή ενός κύκλου υποτίμησης του κινεζικού νομίσματος, ώστε οι εξαγωγές της χώρας να γίνουν πιο ανταγωνιστικές, μιλώντας για νέο «νομισματικό πόλεμο.

Ένας προφανής καταλύτης είναι η επιβράδυνση της οικονομίας: στο πρώτο και στο δεύτερο τρίμηνο η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκα με ετήσιο ρυθμό 7%, τον χαμηλότερο τα τελευταία έξι χρόνια.

Τα στοιχεία το Σαββατοκύριακο έδειξαν ότι οι εξαγωγές βούτηξαν 8,3% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο, πολύ χειρότερα από τις προσδοκίες για πτώση 1,5%. Ένα πιο αδύναμο νόμισμα θα βοηθήσει τις κινεζικές εξαγωγές να γίνουν πιο ανταγωνιστικές.

Οι επιπτώσεις είναι σημαντικές διεθνώς. Η Κίνα είναι ένας τεράστιος καταναλωτής εμπορευμάτων και αν η κίνηση ερμηνευτεί ως σημάδι οικονομικής αδυναμίας, θα υπάρξουν αλυσιδωτές αντιδράσεις αναφέρουν αναλυτές.

Από τις αναδυόμενες αγορές, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, έως την ευρωζώνη… και την Ελλάδα με τα εμπορευματικά λιμάνια σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη, η αλληλεξάρτηση των εμπορικών συναλλαγών με την Κίνα είναι ισχυρή.

Η Γερμανία καταφέρνει και κρατά κεφάλι έξω από το νέρο σε μια ασθμαίνουσα ευρωζώνη χάρη στις εξαγωγές κεφαλαιουχικών αγαθών, κυρίως μηχανολογικού εξοπλισμού στα κινέζικα εργοστάσια η παραγωγή των οποίων επιβραδύνει καθώς φρενάρουν οι εξαγωγές.

το εξαγωγικό εργοστάσιο της Κίνας χωλαίνει.

Το γουαν υποχωρεί πάνω από 4% μέσα σε δύο ημέρες και οι επενδυτές προβαίνουν σε ρευστοποιήσεις των θέσεων τους που κατέχουν σε μετοχές και επιλέγουν να τοποθετηθούν σε ασφαλή κρατικά ομόλογα, οδηγώντας σε μία περίοδο νέων υποτιμήσεων των νομισμάτων στις αναδυόμενες αγορές.

Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei σημείωσε απώλειες 1,44% στις 20.421,39 μονάδες και ο ευρύτερος Topix υποχώρησε 1,21% στις 1.667,36 μονάδες.

Στο κόκκινο βρίσκονται οι περισσότερες ασιατικές αγορές, με το δείκτη IDX στην Ινδονησία να υποχωρεί 2,66%, το KLCI στη Μαλαισία να καταγράφει απώλειες 1,42% και τον Kospi στη Ν. Κορέα να υποχωρεί 0,74%.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite κινείται με οριακές απώλειες 0,19% ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng σημειώνει απώλειες 1,93%.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας έχει παρέμβει με τεράστια ποσά για να στηρίζει την οικονομία, αυξάνοντας τον ισολογισμό της κατά 700% από το 2005 κάνοντας την αμερικανική Fed που κάνει το ίδιο ισχυρά από την κρίση του 2007-8 να μοιάζει με… παιδική χαρά.

Τα νομίσματα που θεωρούνται συνδεδεμένα έντονα με το γουάν δέχτηκαν ισχυρές πιέσεις, με το αυστραλιανό δολάριο να υποχωρεί έως και 1,5% στα 0,7255 δολάρια.

Στις μετοχές, ο ευρύτερος δείκτης MSCI’s Asia-Pacific εξαιρουμένου της αγοράς της Ιαπωνίας υποχώρησε έως και 1,7% σε χαμηλό δύο ετών. Οι μετοχές της Αυστραλίας και της Σιγκαπούρης δέχτηκαν ισχυρές πιέσεις στην αρχή των συναλλαγών, διαγράφοντας απώλειες άνω του 2%, ενώ η Wall Street έκλεισε χθες με απώλειες 1,2%, με το πετρέλαιο σε χαμηλό 6 ετών.

 

Δείτε επίσης

Τριγμοί από την Κίνα επισκιάζουν το ελληνικό deal

FT: Συστημική αποτυχία από την Αθήνα και το Βερολίνο έως το Πεκίνο

Σε βαριά ύφεση η Ρωσία στη σκιά της αστάθειας σε Κίνα και Ελλάδα

Το ευρώ και τα διλήμματα των κεντρικών τραπεζών – ΦΩΤΟ

Η ΕΚΤ πληρώνει τα κράτη-μέλη… για να τα δανείζει

Τα “Αμπενόμικς” Ντράγκι και η ελληνική ασφυξία

Οι φουρτούνες των κεντρικών τραπεζών

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ