Τρίτη ημέρα με νέα πτώση των τραπεζικών μετοχών

Απώλειες που αγγίζουν το 20% για τον Γενικό Δείκτη και συρρίκνωση της κεφαλαιοποίησης κατά 11 δισ. ευρώ είναι ο απολογισμός του πρώτου τριημέρου για το Χρηματιστήριο Αθηνών στην επαναλειτουργία του μετά την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Τον… χορό των ρευστοποιήσεων έχουν σύρει κυρίως οι τραπεζικές μετοχές, οι οποίες εμφανίζουν απώλειες της τάξης του 60%-66%, ενώ οι συνολικές απώλειες για την κεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών έχουν φτάσει ήδη τα 8,1 δισ. ευρώ.

Το μόνο θετικό «σημάδι» από τη χθεσινή συνεδρίαση, η οποία έκλεισε με νέες απώλειες 2,53% για τον Γενικό Δείκτη (στις 643,22 μονάδες), είναι ότι δύο από τις μετοχές των τραπεζών κατάφεραν να «ξεκολλήσουν» από το limit down, με την Εθνική Τράπεζα να κλείνει στο -24,29% και τη Eurobank στο -26,76%. Από την άλλη πλευρά, η Τράπεζα Πειραιώς έκλεισε πάλι στο -30%, με 26,87 εκατ. τεμάχια ανεκτέλεστα, όπως και η Alpha Bank (-29,56%) με 106 εκατ. τεμάχια ανεκτέλεστα.

Κατά τα άλλα, σε μία συνεδρίαση η οποία είχε σχετικά πιο αυξημένο τζίρο συγκριτικά με το πρώτο διήμερο -φτάνοντας τα 82 εκατ. ευρώ- η εικόνα για τις άλλες μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης ήταν μεικτή.

Ειδικότερα από τον 25άρη, οι 13 μετοχές έκλεισαν με κέρδη και οι 8 με απώλειες. Στους κερδισμένους της συνεδρίασης ξεχωρίζουν ο ΟΛΠ (+11,23%), η Coca Cola (+7,6%), η ΕΥΔΑΠ (+5,89%), η ΕΧΑΕ (+5,67%), η Grivalia (+4,08%) και η Ελλάκτωρ (+3,73%), αντίθετα τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν ο Τιτάνας (-6,19%), τα Ελληνικά Πετρέλαια (-4,79%), η Motor Oil (-4,4%) και η Jumbo (-2,06%).

Η πλειοψηφία των επενδυτών και δη των ξένων, οι οποίοι κατά κύριο λόγο δραστηριοποιούνται πλέον στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, προτιμά τις ρευστοποιήσεις, καθώς διακρίνει μεγάλη αβεβαιότητα τόσο για τη συμφωνία και κυρίως για την υλοποίησή της τα επόμενα χρόνια, όσο και για τη διαδικασία της νέας ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών τραπεζών σε συνδυασμό με τη διευθέτηση του «ακανθώδους» ζητήματος των «κόκκινων» δανείων.

Από την άλλη πλευρά, με ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής οικονομίας να παραμένει εδώ και αρκετούς μήνες ουσιαστικά στην «αδράνεια», με την εγχώρια κατανάλωση να έχει μειωθεί σε ποσοστά άνω του 50% σε διάφορους κλάδους, οι ξένοι επενδυτές προσπαθούν να αποτιμήσουν τα νέα δεδομένα και για τις εισηγμένες επιχειρήσεις και κατ’ επέκταση τις μετοχές τους.

Ευτυχώς αρκετές από αυτές έχουν «θωρακιστεί» μέσω της ενίσχυσης της εξωστρέφειάς τους, κάτι το οποίο αποτυπώνεται και στη συμπεριφορά των μετοχών τους στο ταμπλό, ενώ καλύτερη πορεία έχουν και οι τίτλοι εταιρειών που εμπλέκονται στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Πηγή: Έθνος

 

Δείτε επίσης:

DW: Κίνδυνος μόνιμης ύφεσης χωρίς κούρεμα του ελληνικού χρέους

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ