Το πρώτο ‘κρας τεστ’ της τρόικας με τους υπουργούς

Συνάντηση γνωριμίας με τους εκπροσώπους των τεσσάρων θεσμών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το ΔΝΤ και τον ESM έχουν σήμερα στις 10 το πρωί ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης.

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο χώρο διαμονής των θεσμών.

Στο τραπέζι των συναντήσεων με τα υψηλόβαθμα στελέχη του κλιμακίου των δανειστών θα συζητηθούν τα δημοσιονομικά, αλλαγές στα φορολογικά και τα εργασιακά.

Ειδικότερα τα τεχνικά κλιμάκια φέρεται να εγείρουν ενστάσεις για την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και να ζητούν την κατάργηση του συντελεστή 8% της έκτακτης εισφοράς για εισοδήματα πάνω από 500.000 ευρώ.

Τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών θεωρούν υψηλό το συντελεστή 8% και εκτιμούν ότι μπορεί να αυξήσει τη φοροδιαφυγή. Η ελληνική κυβέρνηση τονίζει, από την πλευρά της ότι ο προσδιορισμός του ύψους του συντελεστή για τα εισοδήματα αυτά είναι πολιτική απόφαση και αφορά την ανακατανομή των οικονομικών βαρών στον πληθυσμό της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι η κλίμακα της έκτακτης εισφοράς που ψηφίστηκε στη Βουλή, προβλέπει τα ακόλουθα:

– Για συνολικό καθαρό εισόδημα ως 12.000 ευρώ η ειδική εισφορά αλληλεγγύης είναι μηδενική.

– Για συνολικό καθαρό εισόδημα από 12.001 ως 20.000 ευρώ η εισφορά ανέρχεται σε 0,7% επί του συνολικού ποσού.

– Για συνολικό καθαρό εισόδημα από 20.001 ως 30.000 ευρώ η εισφορά αλληλεγγύης ανέρχεται σε 1,4% επί του συνολικού ποσού.

– Για συνολικό καθαρό εισόδημα από 30.001 ως 50.000 ευρώ η εισφορά αλληλεγγύης ανέρχεται σε 2% επί του συνολικού ποσού.

– Για καθαρό εισόδημα από 50.001 έως 100.000 ευρώ η εισφορά ανέρχεται σε 4% επί ολόκληρου του ποσού.

– Για καθαρό εισόδημα από 100.001 ως 500.000 ευρώ η εισφορά ανέρχεται σε 6%.

– Για καθαρό εισόδημα από 500.001 ευρώ και άνω η εισφορά ανέρχεται σε 8%.

Παράλληλα τα τεχνικά κλιμάκια συνέχισαν και χθες τις εργασίες τους, με στόχο να καθορίσουν τον μακροπρόθεσμο ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, καθώς και τους παράγοντες που τον καθορίζουν.

Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών τόνισαν ότι υπήρξε ειδική συνάντηση στα τεχνικά κλιμάκια για τις κρατήσεις φόρων υπέρ τρίτων (σ.σ. οι δανειστές τάσσονται υπέρ της κατάργησής τους).

Επιπλέον μελετάται η σύσταση διυπουργικής επιτροπής, με στόχο την απλοποίηση των αδειών λειτουργίας των επιχειρήσεων. Σημειώνεται ότι ήδη έχει καταργηθεί σε 103 περιπτώσεις η υποχρεωτική έκδοση άδειας λειτουργίας

Την ίδια στιγμή ξεκινάει η διαβούλευση για τα εργασιακά, ούτως ώστε έως το τέλος του 2015 να υπάρχει ένα νέο πλαίσιο συλλογικών διαπραγματεύσεων που θα εγγυάται τη δικαιοσύνη και την αποτελεσματικότητα στο χώρο της εργασίας.

Στη Αθήνα η Βελκουλέσκου

Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου έφτασε στην Αθήνα χθες και αναμένεται να συμμετέχει στην πρώτη συνάντηση παρά τις ενστάσεις, που φέρεται να εξέφρασε για τον τόπο των συναντήσεων. Το Ταμείο, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, δηλώνει σε εμπιστευτική έκθεση ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία για συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα σε αυτή τη φάση, ενώ φέρεται να συνεχίζει να επιμένει στο θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ ενημερώθηκε ότι τα υψηλά επίπεδα χρέους της Ελλάδας και το κακό ιστορικό στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων δεν επιτρέπουν την τρίτη διάσωση της χώρας από το Ταμείο, εγείροντας ερωτηματικά για το αν το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο τρίτο πακέτο διάσωσης της Ε.Ε., αναφέρουν οι Financial Times.

Από την πλευρά τους κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών σχολίασαν ότι αφ’ ενός το ΔΝΤ συμμετέχει κανονικά στις διαπραγματεύσεις, ενώ αφ’ ετέρου η θέση του Ταμείου για τη βιωσιμότητα του χρέους δεν είναι σημερινή, με πλέον χαρακτηριστικές τις δεκάδες αναφορές της Κριστίν Λαγκάρντ στο συγκεκριμένο θέμα.

ΠΗΓΗ: Real.gr

Διαβάστε επίσης:

Το πρώτο ραντεβού Τσακαλώτου-Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ