Λίφτινγκ στον ΕΝΦΙΑ για 6 εκ. ιδιοκτήτες

Σε περιορισμένο «λίφτινγκ» στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος περισσότεροι από 6 εκατομμύρια φορολογούμενοι, σχεδιάζει να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών, εφόσον βέβαια εξασφαλίσει το «ΟΚ» από τους θεσμούς.

Σε κάθε περίπτωση οι αλλαγές που εξετάζονται δεν θα επηρεάσουν τον ετήσιο εισπρακτικό στόχο των 2,65 δις ευρώ, καθώς η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί τους δανειστές ότι θα διατηρήσει τον ΕΝΦΙΑ τόσο το 2015 όσο και το 2016 για να εξασφαλίσει έσοδα ύψους 5,3 δις ευρώ τη διετία.

Ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί και φέτος με βάση τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες, οι οποίες στις περισσότερες περιοχές της χώρας υπερβαίνουν τις εμπορικές τιμές σε ποσοστό που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνά ακόμα και το 50%.

Για τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκονται διάφορες προτάσεις που αφορούν στα εξής:

Αύξηση των συντελεστών του συμπληρωματικού φόρου και μείωση του αφορολόγητου ορίου. Σήμερα ο συμπληρωματικός φόρος ενεργοποιείται για συνολική αξία περιουσίας (αστικά ακίνητα) που υπερβαίνουν τις 300.000 ευρώ και οι συντελεστές που κυμαίνονται από 0,1% έως 1%. Συζητείται το αφορολόγητο  όριο να μπορεί να μειωθεί στα 250.000 ευρώ ή στα 200.000 ευρώ και οι συντελεστές να ξεκινούν από το 0,3% και να φτάνουν ακόμα και στο 2% για πολύ μεγάλες ακίνητες περιουσίες.

Παρεμβάσεις στους συντελεστές υπολογισμού του κυρίου φόρου. Στην περίπτωση αυτή θα μπορούσαν να μειωθούν οι συντελεστές για τις κατοικίες με χαμηλή αντικειμενική αξία, για παράδειγμα μέχρι 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό για τα οποία ο συντελεστής φόρου είναι 2 έως 2,9 ευρώ ανά μέτρο και να αυξηθούν οι συντελεστές στα υψηλότερα κλιμάκια π.χ για τα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 2.000 ευρώ, που σήμερα κυμαίνονται από 6 έως 13 ευρώ/τ.μ

Μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Σημειώνεται ότι για τα συγκεκριμένα ακίνητα ο ΕΝΦΙΑ του 2014 ήταν μειωμένος κατά 30% και για να διατηρηθεί ή να αυξηθεί το ποσοστό της έκπτωσης απαιτείται νέα νομοθετική ρύθμιση. 

Πηγή: Έθνος

Διαβάστε εδώ:

Αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ και αυστηρούς ελέγχους προανήγγειλε ο Αλεξιάδης

Αλεξιάδης: Μεγαλύτερη επιβάρυνση των υψηλότερων περιουσιών με τον ΕΝΦΙΑ

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ