“Φωτιά” στο καλάθι της νοικοκυράς

Αυξήσεις σε αρκετά προϊόντα διατροφής από την αύξηση του ΦΠΑ και αλλαγές στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά φέρνει, μεταξύ άλλων, η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης.

Για το καλάθι της νοικοκυράς οι αυξήσεις αναμένεται να είναι μεγάλες από την μεταφορά πολλών προϊόντων σε αυξημένο συντελεστή ΦΠΑ 23%. Για παράδειγμα υπολογίζεται ότι μία τετραμελής οικογένεια ξοδεύει σήμερα 100 ευρώ την εβδομάδα σε είδη διατροφής, δηλαδή περίπου 4.800 ευρώ κάθε χρόνο. Με αύξηση ΦΠΑ στο 23% η ίδια οικογένεια καλείται να καταβάλει περίπου 5.136 ευρώ ετησίως για τα ίδια προϊόντα.

Στα προϊόντα που θα αυξηθεί άμεσα η τιμή τους με την άνοδο του ΦΠΑ είναι τα μπισκότα, ο καφές, οι ξηροί καρποί, το λάδι, οι σοκολάτες, οι κονσέρβες, τα αναψυκτικά, οι συσκευασμένοι χυμοί, τα καταψυγμένα τρόφιμα, τα γλυκά, τα παγωτά, το επεξεργασμένο και συσκευασμένο ψωμί σάντουιτς, το προμαγειρεμένο φαγητό και το έτοιμο φαγητό σε συσκευασία.

Έτσι για παράδειγμα ένα πακέτο μακαρόνια που σήμερα κοστίζει 0,86 ευρώ θα αυξήσει την τιμή του στα 0,92 ευρώ. Συσκευασμένη σάλτσα ντομάτας με ΦΠΑ 13% πωλείται προς 0,77 ευρώ, ενώ με ΦΠΑ 23% θα φτάσει στο 0,82 ευρώ. Τα 200 γραμμάρια τυρί τοστ που στοιχίζει 2,28 ευρώ θα αυξηθεί σε 2,43 ευρώ μετά την άνοδο του ΦΠΑ. Το γάλα εβαπορέ που κοστίζει σήμερα 0,95 ευρώ θα φτάσει στο 1,06 ευρώ. Μία μαρμελάδα σήμερα έχει τιμή 2,88 ευρώ και με ΦΠΑ 23% θα φτάσει να πωλείται στα 3,08 ευρώ.

Τι αλλάζει σε ασφαλιστικό και εργασιακά

Σε έμμεσες μειώσεις μισθών και συντάξεων μέσω της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών για κύρια και επικουρική ασφάλιση, αλλά και για ιατροφαρμακευτική κάλυψη, προβλέπει τελικά το κείμενο της ελληνικής κυβέρνησης προς τους θεσμούς.

Στις προτάσεις της κυβέρνησης περιλαμβάνονται μειώσεις συντάξεων, αύξηση εισφορών, κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, ακόμη και σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ έως το 2020 και μερική αντικατάστασή του, αλλά και νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση που θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο.

Μέσω των προτεινόμενων μέτρων, καταργείται η μείωση των εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες στο ΙΚΑ, αυξάνονται οι εισφορές συνταξιούχων για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και επιβάλλονται νέες εισφορές στις επικουρικές συντάξεις.

Τι προβλέπεται για τις πρόωρες

Οι αλλαγές για τις πρόωρες θα ξεκινήσουν από την 1η Ιανουαρίου του 2016. Θα εξαιρεθούν μικρές ομάδες ασφαλισμένων, όπως οι εργαζόμενοι στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, αλλά και οι μητέρες με παιδιά που έχουν αναπηρίες.

Μάλιστα, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, προβλέπονται έσοδα της τάξης των 60 εκατ. ευρώ και το 2015, γεγονός που σηματοδοτεί παρεμβάσεις στο θέμα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων από τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους. Στόχος είναι, όπως επισημαίνει η κυβέρνηση στο κείμενο που απέστειλε στους θεσμούς, να προωθηθούν οι διατάξεις αυτές που θα έχουν ως αποτέλεσμα, από το 2025 και μετά, να μην μπορεί κανείς να συνταξιοδοτηθεί (για πλήρη σύνταξη) πριν από τη συμπλήρωση του 67ου έτους ηλικίας.

Παράλληλα, προβλέπεται η αύξηση του πέναλτι για τις πρόωρες – μειωμένες συντάξεις, κατά 10% επιπλέον του -6% που ισχύει σήμερα.

Τα μέτρα

Προβλέπεται:

-η αύξηση των εισφορών που καταβάλλουν οι ήδη συνταξιούχοι, για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, από 4% σε 5% επί των κύριων συντάξεων,

-η επιβολή εισφοράς 5% για τους ήδη συνταξιούχους στις επικουρικές συντάξεις,

-Εντύπωση προκαλεί ότι προβλέπεται παράλληλα αύξηση της εισφοράς από το 0% στο 5% για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στις επικουρικές συντάξεις που προφανώς θα αφορά στους εργαζόμενους.

Συνολικά, εκτιμάται ότι με τις παραπάνω προτάσεις θα εξοικονομηθούν 135 εκατ. ευρώ για το 2015 και 510 εκατ. ευρώ το 2016.

-Προτείνεται η αύξηση των εισφορών για τις κύριες συντάξεις κατά 3,9% στο ΙΚΑ, επαναφέροντας δηλαδή το καθεστώς πριν την εφαρμογή της μείωσης κατά 2,9% για τους εργοδότες και 1% για τους εργαζόμενους. Η εξοικονόμηση ορίζεται σε 350 εκατ. ευρώ το 2015 και σε 800 εκατ. ευρώ τον επόμενο χρόνο.

-Υπάρχει όμως και νέα αύξηση εισφορών, στις επικουρικές συντάξεις, από 3% σε 3,5%. Προφανώς αφορά τόσο στους εργοδότες όσο και στους εργαζόμενους, αφού σήμερα καταβάλλονται εισφορές από εργοδότες και εργαζόμενους 3% και 3%.

Παράλληλα, προβλέπεται, ότι όλα τα επικουρικά ταμεία θα ενταχθούν στο ΕΤΕΑ, ενώ θα υπάρξει καλύτερη στόχευση στις κοινωνικές παροχές του ΟΓΑ που αφορούν τους ανασφάλιστους υπερήλικες.

Και νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση εντός του 2015

Για να ολοκληρωθεί το πακέτο, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται και για νέα, μεγάλη ασφαλιστική μεταρρύθμιση που θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2015.

Εργασιακά

Όσο για τα εργασιακά, δεν υπάρχει καμία αναφορά στην επαναφορά του κατώτατου μισθού, προφανώς ως αντιστάθμισμα στην πρόταση για σημαντική επιβάρυνση των εργοδοτών με εισφορές που αυξάνουν το μη μισθολογικό κόστος, ενώ υπάρχει δέσμευση για αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις λαμβάνοντας υπόψη τις βέλτιστες πρακτικές στην Ε.Ε, σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς όπως το ILO. Ακόμη αναφέρεται ότι θα ληφθούν μέτρα για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.

ΠΗΓΗ: real.gr

Διαβάστε επίσης:

Reuters: Ο Τσίπρας στις Βρυξέλλες για να τερματισθεί η εμπλοκή στη διαπραγμάτευση

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ