“Στενή συνεργασία Μέρκελ – Σόιμπλε – Γκάμπριελ για το ελληνικό πακέτο”

«Η συνεργασία της καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, του υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του αντικαγκελαρίου, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για το τρίτο δανειακό πακέτο προς την Ελλάδα ήταν, είναι και θα παραμείνει στενή».

Με αυτή τη διαβεβαίωση η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστιάνε Βιρτς επιδίωξε στο σημερινό μπρίφινγκ να διαψεύσει τις εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί τις τελευταίες μέρες στην κοινή γνώμη αναφορικά με την ύπαρξη διάστασης απόψεων μεταξύ των τριών.

Την άποψη αυτή στήριξε και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γέγκερ. Ερωτηθείς στη συνέχεια για τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων των Θεσμών με την Ελλάδα σε ό,τι αφορά το τρίτο πακέτο ο κ. Γέγκερ εκτίμησε ότι θα είναι για μια διαδικασία που θα διαρκέσει «τουλάχιστον εβδομάδες» στην περίοδο του καλοκαιριού, δεδομένου ότι δεν πρόκειται να συζητηθούν «μικροπράγματα».

Άμεση εκταμίευση των ποσών από τη συμφωνία – γέφυρα

Αναφορικά με τη δανειακή γέφυρα των πάνω από 7 δις ευρώ ο Μάρτιν Γέγκερ δήλωσε ότι αυτό το ποσό θα διατεθεί άμεσα στην Ελλάδα έτσι ώστε να μπορεί να αξιοποιηθεί από τη Δευτέρα για τις ανάγκες της χώρας, ιδιαιτέρως για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων της έναντι του ΔΝΤ ύψους.

Σε ό,τι το ταμείο αποκρατικοποιήσεων των 50 δις ευρώ το οποίο θα αποτελέσει μέρος της συμφωνίας για ένα τρίτο δανειακό πακέτο, ο κ. Γέγκερ επισήμανε ότι γερμανικός στόχος ήταν η δημιουργία ενός ανεξάρτητου θεσμού. Όπως έχει συμφωνηθεί, ο θεσμός αυτός θα έχει ελληνική διεύθυνση και διεθνή έλεγχο.

Ερωτηθείς να προσδιορίσει το «διεθνή έλεγχο» ο Μάρτιν Γέγκερ δήλωσε ότι δεν έχει ακόμη συζητηθεί ποιος θα τον ασκεί. Το βέβαιο είναι όμως ότι «θα είναι ένα ελληνικό ταμείο που θα λειτουργεί ανεξάρτητα υπό ευρωπαϊκή εποπτεία».

Πηγή: DW

Διαβάστε επίσης:

“Από την ευρωζώνη θα έπρεπε να φύγει η Γερμανία και όχι η Ελλάδα”

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ