Το “έγγραφο-διπλή εγγύηση” της ΕΕ για το δάνειο – γέφυρα στην Αθήνα

Διπλή εγγύηση για τις χώρες της ΕΕ ότι θα αποπληρωθεί η συμμετοχή τους στο δάνειο – γέφυρα, ύψους 7 δισ. ευρώ, προς την Ελλάδα, προβλέπει η σχετική συμφωνία που οριστικοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες, δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.

«Υπάρχει μία διπλή προστασία» για τις χώρες της Ευρωζώνης και τις 9 χώρες εκτός της Ευρωζώνης, δήλωσε ο αξιωματούχος, αναφέρει το ΑΕΠ-ΜΠΕ. Εκτός από ελληνικά κεφάλαια που διακρατεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ως ενέχυρα, οι χώρες θα προστατευθούν επίσης, επειδή το δάνειο θα δοθεί «με εγγύηση του προϋπολογισμού της ΕΕ», δήλωσε ο Ντομπρόβσκις, προσθέτοντας: «Αυτό σημαίνει ότι, εάν δεν αποπληρωθεί το δάνειο, υπάρχει και η δυνατότητα παρακράτησης από την Ελλάδα μελλοντικών πληρωμών της από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και με τον τρόπο αυτό να ανακτηθεί το δάνειο».

Χώρες της ΕΕ, που δεν μετέχουν στην Ευρωζώνη, είχαν εκφράσει την ανησυχία τους, επειδή το δάνειο – γέφυρα θα δοθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΜΧΣ), στον οποίο μετέχουν όλες οι χώρες της ΕΕ. Υπάρχει πολιτική συμφωνία για το δάνειο αυτό, «συνεπώς δεν περιμένω εκπλήξεις», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής.

 

Δείτε επίσης

Ντομπρόβσκις: Το δάνειο – γέφυρα θα οριστικοποιηθεί το μεσημέρι

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ